Test: Fyldt chokolade i julekalenderen? Her er de bedste

Der er stor forskel på kvaliteten af chokoladerne i de seks julekalendere, vurderer de to dommere, Anne Moltke Dahl (tv.) og Maja Vase.

Der er stor forskel på kvaliteten af chokoladerne i de seks julekalendere, vurderer de to dommere, Anne Moltke Dahl (tv.) og Maja Vase.

»Jeg elsker fyldte chokolader. Jeg er i himlen lige nu,« udbryder Maja Vase, der udvikler opskrifter og er forfatter til kogebøger om både is, chokolade, kager og desserter.

Foran sig har hun og meddommer Anne Moltke Dahl, der også er forfatter og opskriftsudvikler, indholdet fra seks julekalendere med fyldte chokolader, der hver indeholder mindst 24 stykker.

En smagseksplosion i munden
Flere af dem får dommerne til at lukke øjnene og bryde ud i langtrukne ‘mmmm’. Og de må skære stykkerne ud i kvarte for at komme rundt om hele udvalget. Til sidst stikker to kalendere ud som absolut topklasse. Summerbird er den ene.

»Den adskiller sig ved at have kvalitet i chokoladen og råvarerne. Der er god variation i stykkerne. Lige fra lækre stykker fyldt chokolade med marcipanbund, lakridsfyld og sprødt chokoladeovertræk til en enkelt ristet hasselnød overtrukket med to lag, der bare spiller og giver en smagseksplosion i munden. Forholdet mellem fyld, bund og overtræk er tilpas, og der er en fin kombination af forskellige smage,« siger Maja Vase om begrundelsen for at give Summerbird seks stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal chokolade-kalendere være

Stykkerne skal se indbydende ud med blank overflade. Der skal være kontrast i konsistensen mellem for eksempel blødt fyld og chokolade med knæk i. Der må gerne være overraskende smage og kombinationer.

Det skal ikke være marcipan og nougat det hele, men gerne ganacher, karamel, kokos og så videre. Og der skal helst ikke være mere end én gentagelse af hvert stykke.

Beier er lige efter Summerbird
Både Summerbird og Peter Beier, der kommer på andenpladsen med ‘fem meget store stjerner’ for fløjlsblødt fyld, spændende smage og varieret udvalg, har stykker af chokolade uden fyld.

»Hvis man laver rigtig god kvalitetschokolade, kan man sagtens variere med et simpelt, rent stykke chokolade. Og det gør de to her,« siger Anne Moltke Dahl.

Til gengæld møder de ikke den ønskede kvalitet hos Simply Chocolate, der får én stjerne og kun har fire forskellige slags, men til gengæld har 30 stykker i.

Mat overtræk og tørre stykker
»Stykkerne er helt ens visuelt. Hvis de så var flotte, kunne det måske være elegant. Men de er matte i overtrækket, og én smager af energibar. Konsistensen sidder heller ikke i skabet – de tørrer lidt ud i munden,« siger Anne Moltke Dahl.

Simply Chocolate forklarer, at stykkerne ikke ser ens ud bag lågerne, da hvert stykke er pakket ind i en farvet folie. Forklaringen på overtrækket lyder, at man bruger en »ægte og meget ‘ren’ chokolade uden kunstige tilsætningsstoffer«, som gør chokoladen »mere følsom over for store temperaturudsving«.

»Vi er naturligvis kede af, at kalenderen ikke bliver bedømt bedre på smag, men det må være en smagssag, og her har vi desværre ikke ramt dommernes,« skriver Anna Ellegaard Buch fra Simply Chocolates marketing- og pr-afdeling.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Magasin skuffer dommer
Frellsen, Sv. Michelsen og Magasin får henholdsvis fire, tre og to stjerner.

»Jeg troede, at Frellsen var meget klassisk, men de er lidt eksperimenterende her, og det skal de have ros for. Til gengæld havde jeg forventet lidt bedre kvalitet hos Magasin,« siger Maja Vase, da stjernerne er delt ud, og det er afsløret, hvem der står bag kalenderne.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1