Danskerne spiser farlig mad

Når sidste anvendelsesdato er overskredet, skal maden altid smides ud.

Når sidste anvendelsesdato er overskredet, skal maden altid smides ud.

Kødpølsen er måske gået en dag over ’sidste anvendelsesdato’, men lugter fint og ser normal ud, og madpakken skal i tasken nu. Men kan man stadig bruge pølsen?

I en undersøgelse er danske forbrugere blevet spurgt, hvad de gør, når de ser, at ’sidste anvendelsesdato’ er overskredet. 74 procent svarer, at de oftest undersøger fødevaren og spiser den, hvis de synes, at den er i orden. Og yderligere fem procent kan finde på at spise den.

Det viser undersøgelsen, som er blevet foretaget for Landbrug & Fødevarer, Forbrugerrådet Tænk og Stop Spild af Mad.

Kan du spise den mugne mad? Se, hvilke fødevarer du bør kassere straks

Men der kan være et så stort antal sygdomsfremkaldende bakterier i mad, der har overskredet ’sidste anvendelsesdato’, at du kan blive syg af at spise den.

»Man skal ikke begynde selv at vurdere fødevaren, for man kan ikke se eller lugte, om der for eksempel er listeria i maden. Maden kan være sundhedsskadelig og skal derfor altid smides ud, når den er over ’sidste anvendelsesdato’,« siger Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsens afdeling for Kemi og Fødevarekvalitet.

Hun fortæller, at man som udgangspunkt ikke kan udpege fødevarer, som altid vil udvikle de sygdomsfremkaldende bakterier. Det kommer an på indpakningen, forarbejdningen og typen af madvare.

Her er 7 fødevarer, du kan være overfølsom overfor

Det gør vi med gammel mad

Hvad gør du oftest, når du ser, at ’sidste er overskredet?

  • Jeg smider fødevaren ud: 21 %
  • Jeg undersøger fødevaren. Hvis jeg synes, den er i orden, spiser jeg den: 74 %
  • Hvis datoen kun er lidt overskredet, spiser jeg fødevaren uden at undersøge den: 4 %
  • Jeg kigger slet ikke på datomærkningen: 1 %

Kilde: Undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer

Listeria vokser i pakken
Ifølge Linda M. Jensen, der er chefkonsulent og bromatolog hos Landbrug & Fødevarer, er det for eksempel pålæg som rullepølse, skinke, røget laks og røget filet, der kan give problemer.

»Der kan være risiko for vækst af den sygdomsfremkaldende bakterie listeria monocytogenes. Producenten fastsætter holdbarheden, så bakterien ikke vokser til et antal, der kan medføre sygdom inden for holdbarhedsperioden,« siger hun og tilføjer:

»Hvis der er ganske få bakterier i produktet, kan de blive til mange efter udløb af holdbarheden – især hvis produktet ikke er opbevaret korrekt – og forbrugeren kan risikere at blive syg.«

En infektion med listeria kan give sygdommen listeriose. Det er en meget alvorlig og livstruende sygdom.

Forældre tog fejl: Kun hver tiende barn med ’fødevareallergi’ var allergiker

Lorem ipsum

Bedst før/mindst holdbar til

  • Mindst holdbar til/bedst før er en vejledende datomærkning.
  • Hvis maden lugter og smager fint, kan den godt spises efter bedst før-/mindst holdbar til-datoen.
  • Datomærkningen gælder, så længe madvaren er uåbnet og opbevaret korrekt.

Sidste anvendelsesdato

  • Sidste anvendelsesdato betyder, at maden altid skal smides ud efter denne dato.
  • Du kan blive alvorligt syg af at spise varen, hvis ’sidste anvendelsesdato’ er overskredet.
  • Datomærkningen gælder, så længe madvaren er uåbnet og opbevaret korrekt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes