Derfor elsker vi juleslik og julekager

Juleslik og julekager er blevet en fast del af vores juletraditioner.

Juleslik og julekager er blevet en fast del af vores juletraditioner.

Når vi de kommende uger møder op til juletræsfester, familiehygge, juleklip og andre julearrangementer, er det ikke kun pynt, musik og nissehuer, der spreder julestemning.

Skåle med alt fra vaniljekranse, pebernødder og brunkager til marcipansnitter, snebolde og julestokke udgør en konstant fristelse, som vi har meget svært ved at stå imod.

Dette krydderi holder styr på din sukkertrang

»Vi danskere er helt tossede med juleslik og julebag, og vi har ikke noget imod at sidde og mæske os i det. Det er en af de ting, der er med til at gøre, at vi føler, det er jul. Det er en stemningsspreder, der symboliserer julehygge. For rigtig mange ville det ikke føles som jul uden,« siger Daniel Røde, der er juleekspert og blogger på Juleekspert.dk.

‘Helt generelt betyder mad rigtig meget for vores juletraditioner.

»Vi har altid prioriteret at spise lækker mad og søde sager i julen, også da folk ikke havde mange penge. Det er en del af hele juleritualet, at vi spiser helt særlig mad og vender tilbage til nogle af de retter, vi altid har spist til jul. Vores julemad bærer mere præg af bagværk og hjemmelavede ting. Vi er gode til at holde de her traditioner i hævd,« forklarer Jon Fuglsang, der er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Sådan påvirker din sukkertrang dig

Dette juleslik kan vi bedst lide
  1. Snebolde 41 %
  2. Marcipansnitter 37 %
  3. Julemænd af skum 21 %
  4. Romtoppe 20 %
  5. Chokoladekranse 16 %
  6. Chokoladejulemænd 15 %
  7. Iskonfekt 13%
  8. Brandybønner 11%
  9. Julekonfekt (abrikos) 8%
  10. Punchknapper 8%
  11. Julestokke 5%

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.013 respondenter, som kunne give op til tre svar

Kager i julegave
Især julekagerne går langt tilbage. Småkager som pebernødder og klejner har været en del af den danske juletradition i hundredvis af år, mens andre kager og juleslik er kommet til hen ad vejen og blevet en fast del af juletraditionen.

Da jul var en forholdsvis ny tradition i Danmark, kunne kager og søde sager have en helt særlig funktion.

»Da vi startede med at give hinanden julegaver, gav man også småkager og godter i gave. Dengang havde det en helt anden betydning. Det var ikke allemandseje, og det krævede virkelig tid og forberedelse at bage de her ting,« forklarer Daniel Røde.

Siden er det dog blevet noget, vi spiser i voldsomme mængder. Butikkerne sætter allerede kagerne til salg i oktober, og det gør de, fordi danskerne køber det, lige så snart det rammer butikshylderne.

»Vi går en lille smule i barndom med de her ting. I julen er det ikke en barnlig ting at være vild med søde sager – der er det noget, alle kan gøre,« siger Jon Fuglsang.

Test: Tre pebernødder skaber julestemning

Disse julekager kan vi bedst liDe
  1.  Vaniljekranse 48 %
  2. Æbleskiver 45 %
  3. Brunkager 34 %
  4. Klejner 33 %
  5. Jødekager 23 %
  6. Pebernødder 22 %
  7. Finskbrød 15 %
  8. Fedtebrød 9 %
  9. Kanelkager 8 %
  10. Mandeldrømme 6 %
  11. Aristokrater 1 %

Kilde: youGov for Søndagsavisen, 1.013 respondenter, som kunne give op til tre svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes