Vi har faste pladser i hjemmet

71-årige Gurli Jensen har haft samme plads ved spisebordet og i sengen, siden børnene var små.

71-årige Gurli Jensen har haft samme plads ved spisebordet og i sengen, siden børnene var små.

Når maden kommer på bordet, eller dynerne kalder i de danske hjem, sætter de fleste kursen mod præcis den samme plads som dagen før.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, svarer 90 procent af dans­kerne således, at de sover samme sted i sengen hver nat, mens 69 procent har en fast plads ved spisebordet.

Vores manglende fantasi i forhold til, hvor vi placerer os i hjemmet, skyldes ifølge professor Thomas Habekost fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet, at vi økonomiserer med, hvad vi bruger mental energi på.

»Når vi gør ting efter en rutine, slipper vi for at bruge energi på at træffe nye beslutninger, og så kan vi bruge vores bevidsthed på noget andet,« forklarer han.

Føj! Så klamme vaner har vores partnere

Vi tænker ikke over det
Der kan være forskellige årsager til, at vi indtager faste pladser, og at vi har svært ved at skifte plads.

»De, der har det bedst med rutiner, forbinder måske også de faste pladser med tryghed. Men som udgangspunkt har man nok indrettet sig efter, hvem der laver hvad i hjemmet. Og det har så udviklet sig til nogle faste pladser, som man ikke længere tænker over,« forklarer Thomas Habekost.

Sådan er det også for 71-årige Gurli Jensen, der har haft de samme pladser i hjemmet i mange år.

»I sengen sover jeg fortsat i den side, som det var mest praktisk, at jeg lå i, da børnene var små. I køkkenet sidder jeg tættest på komfuret og køleskabet, og ved spisebordet i stuen sidder jeg også der, hvor det er lettest at servicere,« forklarer hun.

Du bør kunne din mands kaffevaner udenad

Så store vanedyr er vi
  • 90 % sover samme sted i sengen hver nat.
  • 69 % har en fast plads ved spisebordet.
  • 44 % har en fast plads i sofaen.

Kilde: YouGov, 1.010 svar

Bryd rutinen
Gurli Jensen har aldrig overvejet at skifte plads, og hun synes også, at det vil være underligt.

»Det er jo det, der falder mig mest naturligt efter så mange år,« forklarer hun.

Selvom det umiddelbart kan virke underligt at bryde rutinen, kan det dog have en gavnlig effekt, forklarer hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær.

»Skifter man plads ved spisebordet, vil man se tingene fra en ny vinkel. Når vi udfordrer hjernen med forskellige øvelser, styrker det hjernebarken, hvilket sandsynligvis kan være med til at forsinke demens. Men det er ikke sådan, at vi skal skifte plads hele tiden, for så får vi en kaotisk tilværelse,« understreger han.

Disse skønhedsvaner skal du holde op med

Et vanebrud om dagen
Det er især sundt at bryde vanerne, når man har passeret ungdommen, og mængden af rutiner har hobet sig op, forklarer Thomas Habekost.

»Et vanebrud om dagen vil som udgangspunkt være en god idé. Så skift plads ved spisebordet, tag glasset med den anden hånd, og sørg for at udfordre hjernen med andre små variationer hver dag. På den måde udvikler og træner vi nye forbindelser i hjernen, og det har vi brug for, så vi på langt sigt kan holde os mentalt kvikke og raske,« siger han.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1