Langt de fleste beholder flaskepanten

Emilie Hansen donerer som de fleste andre danskere ikke til velgørende formål via flaskeautomaten.

Emilie Hansen donerer som de fleste andre danskere ikke til velgørende formål via flaskeautomaten.

Når du panter dine flasker og dåser, kan du afslutte ved at trykke på en af to knapper på flaskeautomaten. Tryk på den ene knap, og du giver din pant til et velgørende formål. Tryk på den anden knap, og du får penge. 24-årige Emilie Hansen vælger altid det sidste.

»Panten indgår sådan set i mit budget, så jeg trykker aldrig på knappen, hvor man donerer. Hvis jeg skal støtte et velgørende formål, vil jeg hellere gøre det på en anden måde,« forklarer hun, da vi møder hende i SuperBrugsen på Nordre Frihavnsgade en mandag eftermiddag.

Emilie Hansens valg afspejler langt de fleste danskeres, viser en rundspørge blandt supermarkedskæderne. I Dansk Supermarkeds butikker Føtex, Bilka og Netto bliver 2-3 procent af panten doneret til velgørende formål på en gennemsnitlig måned. På en god måned kan det ramme 7-10 procent.

Sådan skåner du miljøet og sparer penge samtidig

Hos Lidl er det 0,8 procent af kunderne, der donerer deres pant. Og hos Coop-butikkerne Fakta, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og Kvickly er det cirka 1,4 procent af panten, der bliver doneret til velgørende formål, mens Irma-kæden er oppe på 3 procent.

Overordnet er det altså et fåtal, der vælger at donere deres pant.

»Og det kan jo nok godt hænge sammen med, at folk har samlet panten sammen, slæbt den hen til butikken og så føler, at de vil have noget for den anstrengelse,« siger Jens Juul Nielsen, kommunikationschef i Coop.

Supermarkederne strides: Skal posen være af plastic eller papir?

SÅ MEGET DONERER VI

Danskerne betaler hvert år 1,5 milliarder kroner i pant, oplyser Dansk Retursystem. 93 procent af det bliver indleveret og kommer tilbage til forbrugerne. Det svarer til 1,39 milliarder, der udbetales i pant.

Hvis omkring to procent af det beløb doneres til velgørende formål, svarer det til, at vi årligt donerer knap 28 millioner kroner til velgørende formål via flaskepant.

»Supertaknemmelige«
Han er dog tilfreds med de penge, som kæden gennem et årti har samlet ind til en lang række velgørende formål via flaskeautomaterne.

»Vi er sådan set stolte af, at vi kan bidrage på den her måde. Det er mange bække små. Så selvom det ikke er nogen ekstremt høj procent, er vi ret stolte af det samlede beløb.«

En af de organisationer, der nyder godt af donationer via flaskeautomaterne, er Røde Kors.

Indkøbsposer ender som skraldeposer – så meget kan du spare ved at genbruge dem

Her forklarer fundraisingchef Morten Jørgensen, at Røde Kors får alt mellem tre og fem millioner kroner ind via flaskedonationer hvert år.

»Vi er supertaknemmelige for det her samarbejde med Coop, og vi synes, det er flot, at der er så mange, der donerer. Selvfølgelig ville det være fantastisk, hvis hver anden donerede deres pant, men vi synes, at det er en succes,« siger Morten Jørgensen, der peger på klistrede fingre som årsag til, at mange beholder pengene selv:

»Man har haft besværet med at samle flaskerne og står med klistrede fingre ved automaten, og så er der nok nogle, der vil have lidt penge med selv. Det er jo helt fair.«

For 83-årige Henny Andersen er det ikke klistrede fingre, der afholder hende fra at trykke på donationsknappen i SuperBrugsen. Det er økonomi.

»Jeg trykker på den grønne knap og bruger pengene til indkøb. Men jeg kan da godt finde på at donere – hvis jeg føler, at jeg har overskud til det. Ellers tager jeg pengene selv,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1