Tv-serier deler generationerne

Når danskere under 40 år skal slappe af med en god tv-serie, er det ofte engelsksprogede serier på streamingtjenester, der kører på skærmen. Blandt dem over 50 år dominerer dansksprogede serier fra DR og TV 2 fortsat.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Streamingtjenesternes fremmarch i de seneste år har skabt en kløft mellem generationerne.

»For få år siden kunne man se de store samlende serier på to tv-kanaler, og rigtig mange sad og så den samme serie på samme tidspunkt søndag aften. Måske er de tider forbi. Vi er i hvert fald i et langt mere fragmenteret medielandskab på grund af streamingtjenester og nye måder at se indhold på,« forklarer Jakob Isak Nielsen, film- og serieforsker på Aarhus Universitet, og uddyber:

»De her enorme publikummer, der så én serie på samme tid, er ved at blive til mange mindre publikummer, der ser hver sin serie, når de har tid.«

Sådan kan du spare tusindvis af kroner på tv og streaming

Fælles reference under pres
Ifølge Claus Bülow Christensen, digital analytiker hos TommorowsNextMedia Consultancy, er det først og fremmest teknologi, der driver en udvikling, hvor de ældste og yngstes tv-vaner bliver stadig mere forskellige.

»De unge har været langt hurtigere til at tage streaming og smartphones til sig. De har adgang til serier, som mange ældre ikke har endnu. Men det er alligevel skræmmende, at der trods alt er så stor forskel på generationerne,« siger han.

En række undersøgelser har de seneste år vist, at mange danskere ser serier for at kunne tale med om dem blandt venner.

En samtale, der nu risikerer at forsvinde.

»Tv-serier er noget, man kan spejle sig i og tale om. Man ser jo folketingspolitikere referere til de her søndagsserier, fordi det er noget, alle kan tale med om og forstå. Og det er klart, at den fælles samtale og reference kan man ikke regne med, vil eksistere fremadrettet. Det her kan udfordre sammenhængskraften og samhørigheden,« siger Jakob Isak Nielsen.

Test af streamingtjenester: Stor forskel på top og bund

Han kalder det »bekymrende« for et sprogområde som det danske, at de store danske serier ikke har bedre fat i de yngste grupper. Også Claus Bülow Christensen mener, at det er en stor udfordring.

»Det er lidt en falliterklæring, at man ikke er bedre til at producere serier, der også rammer de yngste. Der ligger en stor opgave her for de danske producenter,« siger han.
For de ældste er det dog kun et spørgsmål om tid, før de også ser ‘Game of Thrones’.

»Vi så det med mobiltelefoner og computere. De ældre skal have lidt hjælp af de yngste, og så kommer de med. Der arbejdes med at forenkle de her ting, så det er et spørgsmål om tid, før de ældre er med på streamingbølgen.«

Test: Få stor filmlyd på dit tv

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.