Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Betaler du overpris på nettet?

Man kan spare mange penge, hvis man betaler med den rigtige valuta.

Man kan spare mange penge, hvis man betaler med den rigtige valuta.

Betaler du med danske kroner i stedet for udenlandsk valuta, når du handler i en international webshop, risikerer du at betale unødigt meget. Det viser en undersøgelse, som Søndagsavisen har foretaget.

Køber du eksempelvis en herre- eller damejakke på webshoppen ASOS, som har hovedkvarter i London, er det 20 procent dyrere at betale med kroner end med pund.

Årsagen til den markante prisforskel er, at vekslingen sker i udlandet og ikke til en på forhånd aftalt kurs i ens egen bank, forklarer Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

»Først oplevede vi det i betalingsterminalerne i butikkerne i udlandet, hvor man fik mulighed for at betale i både dansk og lokal valuta. Det har nu spredt sig til også at gælde hæveautomater og internetbutikker, hvor det ofte sker til nogle ret horrible valutakurser,« fortæller han.

Stort pristjek: Spar hundredvis af kroner på internet-regningen

Gode råd, når du handler på nettet
  • Vælg som udgangspunkt altid den valuta, der er i det land, du køber varer fra.
  • Tjek altid via en valutaomregner på nettet, om der er penge at spare, hvis du betaler i udenlandsk valuta frem for i danske kroner, når du handler på nettet.
  • Kan du ikke vælge danske kroner, så undersøg, om der eksempelvis er prisforskel mellem at betale i pund og i euro.
  • Køber du varer på nettet uden for EU, skal du altid være opmærksom på, at du som udgangspunkt skal betale dansk told og skat.
  • Det er webshoppen, der bestemmer, hvilke valutaer du kan betale i. Bliver du dirigeret videre til en dansk side, hvor du kun kan betale i danske kroner, når du indtaster din adresse, er der ikke noget, du kan stille op.

Kilde: Martin Jørgensen, Mikonomi

Skift valuta
Firmaet Mikonomi har foretaget en række undersøgelser af, hvordan man kan spare penge, når man handler på nettet, fortæller kommunikationschef Martin Jørgensen.

»Lige så snart man handler på en udenlandsk webshop, skal man undersøge muligheden for at ændre valutaen. På nogle hjemmesider – som ASOS – er der eksempelvis mulighed for at ændre valutaen fra danske kroner til pund, men vi har også set eksempler på, at det kan betale sig at skifte mellem euro og pund,« forklarer han.

Kender du den mørke side af internettet?

Mange ved det ikke
Det er Martin Jørgensens indtryk, at mange danskere ser det som en service, når de bliver tilbudt at handle i kroner, og ikke ved, at de risikerer at betale ekstra.

»Mange synes sikkert, at det er fedt, at de viser prisen i danske kroner, og tror, at prisen i kroner er en direkte omregning fra den udenlandske valuta, men sandheden er, at de ofte kommer til at betale unødigt meget,« forklarer han.

Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at forretningsmodellen ville overleve, hvis forbrugerne var opmærksomme på, hvad der foregik.

»Der er jo ingen ved deres fulde fem, der ville vælge den dyreste model. Efter min mening er det en ret usympatisk forretningsmodel, og den europæiske forbrugerorganisation arbejder på at få den forbudt,« siger han.

Søndagsavisen har kontaktet ASOS for at få en forklaring på, hvorfor prisen er så høj, når man betaler med danske kroner, men virksomheden er ikke vendt tilbage med et svar.

Brevkassen: Dette skal du være opmærksom på, når du handler på et dealsite

Betaler du for herrejakken med pund, koster den, hvad der svarer til 461,90 kr.
Betaler du for damejakken med pund, koster den, hvad der svarer til 516,48 kr.
Priserne er indsamlet 3. januar 2018.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes