Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Test: Meyer har de bedste fastelavnsboller

De to dommere, Michael René og Preben Vestergaard, giver alle seks stjerner til fastelavnsbollen fra Meyers Bageri.

De to dommere, Michael René og Preben Vestergaard, giver alle seks stjerner til fastelavnsbollen fra Meyers Bageri.

»Så blev det fastelavn. Bagermesterens fastelavn,« udbryder Michael René, der underviser i sensorik ved Professionshøjskolen Metropol, da han har smagt sig gennem seks fastelavnsboller og er nået til at beskrive den fra Meyers Bageri.

»Jeg ligger i top her. En stor, flot fastelavnsbolle med mørk skorpe, autentisk udseende og tyk dej, der alligevel er blød. Og så smager cremen lækkert sødt-syrligt, mens chokoladeglasuren giver lidt bitterhed. Den harmonerer rigtig godt,« siger Michael René og peger på glasuren, der ligger i et tyndt lag og er løbet ned ad siderne på bollen.

»Men det må være lærlingen, der har kommet glasuren på, mens bollen stadig var varm,« siger han og smiler.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal fastelavnsboller være

Brødet skal være godt, luftigt og ikke for tørt. Det må gerne have lidt smørsmag og en pæn, brun og bagt overflade.

Vi skal desuden have en lækker creme og/eller remonce, og mængden skal passe til brødet.

Marcipansmag i Lagkagehuset
Niveauet er højt blandt de klassiske fastelavnsboller med creme i og chokoladeglasur på toppen, synes dommerne. På andenpladsen kommer Lagkagehusets fastelavnsbolle, der absolut ikke er tør. Den har masser af glasur og chokoladestykker indeni, og som den eneste af bollerne smager den ud over creme også af marcipan .

Og tredjepladsen indtager café-kæden Espresso House, der i løbet af i år overtager de sidste af de danske Baresso-cafeer. Deres fastelavnsbolle er luftig og har creme med god vaniljesmag.

Den laveste bedømmelse, der bliver givet, er tre stjerner, som er en bedømmelse lige i midten af skalaen, der går fra nul til seks stjerner.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Ubagt i midten
De tre stjerner går til bollerne fra bageren i Føtex og Kvickly samt 7-Eleven. De har det tilfælles, at de visse steder er tørre i dejen og godt kunne have brugt et skud creme mere.

Og så er bunden ikke bagt helt i midten af fastelavnsbollerne fra Føtex og Kvickly. Det gør, at der er lidt dej samlet i midten af bollerne, og det trækker ned for de to boller, der ellers ved første øjekast vakte begejstring hos dommerne for deres klassiske og autentiske udseende.

»Selvom de ikke er bagt ordentligt, er vi fair og giver dem en middel bedømmelse. For så dårlige er de altså heller ikke,« siger Preben Vestergaard, der er kandidat i human ernæring og underviser på Professionshøjskolen Metropol.

Derfor spiser vi fastelavnsboller

Tilbage i middelalderen fastede man i 49 dage op til påskesøndag. I fasten var det forbudt at spise kød og hvedebrød og drikke mælk og alkohol.

Inden fasten holdt man store fester og spiste masser af netop de fødevarer. Dengang både kogte og bagte man fastelavnsboller og fyldte dem med sukat, pomerans og rosiner.

Kilde: Københavns Biblioteker

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes