Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Lokker med billig mad – tjener på cola

Nogle gange er prisen på retten og sodavanden næsten den samme, når man går på restaurant.

Nogle gange er prisen på retten og sodavanden næsten den samme, når man går på restaurant.

Skarpe tilbud på burgere, buffeter og familiemiddage pryder i stigende grad annoncer, rabatkuponer og butiksfacader, men du skal ofte lægge mellem 20 og 40 procent oven i prisen, hvis du også vil have en sodavand med til maden.

Prisen på en halv liter Coca-Cola er nemlig typisk mellem 39 og 49 kroner, viser en gennemgang af menukortet hos seks af Danmarks mest populære landsdækkende familierestauranter.

Det er mellem 117 og 173 procent dyrere, end hvis du køber en halv liter cola på køl i et supermarked.

»Du bliver trukket ind med bøfprisen, og så får du altså også lov til at betale for resten. Nogle gange er prisen på retten og sodavanden næsten den samme, og der går man altså for langt. Det er helt okay, at restauranterne skal tjene penge, og at de gør det med den her strategi, men problemet opstår, når man som forbruger føler sig taget ved næsen,« siger Martin Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Sundhedseksperter: Derfor bør du kun drikke et enkelt glas sodavand om ugen

Det koster en halv liter cola
  • Supermarked (gns.) 17,95 kr.
  • The Burger 39 kr.
  • Bone’s 45 kr.
  • Jensens Bøfhus 45 kr.
  • Café A 46 kr.
  • Dalle Valle 49 kr.
  • Flammen 49 kr.

Kilde: Restauranternes menukort, indhentet på deres hjemmesider 2. februar.

Handler om psykologi
Ifølge tal fra branchen selv tjener restauranterne generelt mere på drikkevarerne end på maden, forklarer Peter Mølkjær, der er partner og forbrugerekspert hos Deloitte.

Det er en prismodel, der får forretningen til at hænge sammen.

»Det handler om psykologi. Det er prisen på maden, der trækker kunderne ind, og det er der, man skal have en rigtig skarp pris, hvor man måske ikke tjener så meget. Så skruer man på priserne for alt det andet for at få det til at hænge sammen. Forbrugerne er mindre følsomme over for prisen på tilbehøret,« forklarer Peter Mølkjær.

Så stor er forskellen på cola-priser 

Han påpeger, at restaurationsbranchen generelt ikke har store overskud, da det er dyrt at drive spisesteder i Danmark – blandt andet på grund af høj husleje, moms, lønniveau og de høje fødevarestandarder, man skal leve op til i Danmark.

Hos Forbrugerrådet Tænk opfordrer Martin Salamon til, at man som forbruger selv indregner sodavandsprisen i måltidet, før man vælger restaurant.

»Man skal huske på, at det her er forretninger, der skal tjene penge, så når madprisen er overraskende lav, kommer man til at betale regningen et andet sted. For en familie koster sodavanden hurtigt et par hundrede kroner, så man skal se på den samlede pris for måltidet,« siger Martin Salamon.

Har du tømmermænd? Derfor bør du droppe både pizza og sodavand

Helt forskellige produkter
Hos Horesta, der repræsenterer restaurationsbranchen, mener man ikke, at det giver mening at sammenligne prisen for en halv liter cola i et supermarked eller hos en fastfoodkæde med prisen på en restaurant.

»Det er slet ikke samme produkt. På en restaurant serverer uddannet personale dine drikkevarer i et glas, der skal vaskes op bagefter. De rydder op efter dig, de kan rådgive dig, og de yder en service, mens du er på restauranten. Hvis du kun ser på, at det er noget, du slukker din tørst med, så tegner du et meget forsimplet billede,« siger Nadeem Wasi, medlemschef for Horesta.

Han mener , at priserne er fair.

»Det afspejler, hvad det koster at drive en restaurant i Danmark. Så er priserne på maden måske billigere sat, og det, man taber på gyngerne, må man hente på karrusellerne,« siger Nadeem Wasi.

Sodavand skader hele kroppen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes