Tager du folien af? Se, hvad du bør gøre

Folien under placticlåget har ingen effekt på holdbarhed, smag eller konsistens, når først produktet er åbnet.

Folien under placticlåget har ingen effekt på holdbarhed, smag eller konsistens, når først produktet er åbnet.

De fleste kender nok den situation, hvor man forsøger at få det sidste cremefraiche eller skyr ud af bøtten, uden at folien under låget vipper tilbage og fedter hånd og ske ind. Eller at være til frokost eller brunch hos nogen, der insisterer på at beholde folien over smørbakken, selvom der er plastiklåg på.

Men har folien nogen praktisk funktion, når produktet er åbnet?

Vi har spurgt både Arla, der for eksempel producerer yoghurt, skyr, cremefraiche og smørbare produkter, og Stryhn’s, der blandt andet fremstiller pålægssalater af mærket K-Salat.

Emballager giver falsk billede af indholdet – se alle eksemplerne her

Folie unødvendig efter åbning
Det korte svar er nej – du kan roligt smide folien ud, når du først har åbnet madvaren.

»Det er op til en selv, om man vil beholde folien på, efter at man har åbnet produktet. Det ændrer ikke noget for produktets kvalitet, om man gør det ene eller det andet – uanset om det er på smør eller syrnede mælkeprodukter,« siger Jesper Skovlund, der er pr-manager i Arla.

Fra Stryhn’s er meldingen, at folien er til for at beskytte produktet mod ilt.

»Men folien har ingen effekt, efter at pakken er åben, så forbrugeren kan bare trække folien af og nøjes med at bruge plasticlåget,« siger Lars Bo Sthaalros Christiansen, der er marketingdirektør i Stryhn’s.

Her er emballagen vi hader mest

Efter åbning tikker uret
Vigtigt er det derimod at holde sig for øje, at produktet ændrer holdbarhed, når folien først er brudt. Uanset om folien bliver siddende på, mens man spiser af produktet.

»Når folien er brudt, giver vi fem dages holdbarhed efter åbning,« siger Lars Bo Sthaalros Christiansen.

På nogle af Arlas produkter sidder datomærkningen på siden af bægeret, på andre er den trykt på folien. Kasserer man folien, kan man ikke længere se holdbarhedsdatoen. Men det spiller ingen rolle, forklarer Jesper Skovlund.

»Når først produktet er åbnet, er det ikke den påtrykte holdbarhedsdato, der er gældende, men i stedet hvor længe det kan holde sig efter åbning. Det fremgår af emballagen,« siger han.

Når folien er brudt, holder produktet sig altså hverken længere eller kortere af, at folien bliver siddende. Og det gør heller ingen forskel for kvalitet, smag eller konsistens.

Danskerne spiser farlig mad

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.