Test: Billig tunsalat vinder – de dyreste er dårligst

Store stykker af tun og en god smag og konsistens får dommerne til at kåre Lidls tunsalat som testvinder.

Store stykker af tun og en god smag og konsistens får dommerne til at kåre Lidls tunsalat som testvinder.

Der er næsten lige meget tun i de otte tunsalater, der står linet op på række til dagens blindsmagning. Fra 29 til 34 procent tun indeholder bægrene købt i danske supermarkeder. Men man skal ikke lade sig narre af procenten.

For hos K-Salat, der har 34 procent tun, efterlyser dommerne mere tun, mens Pålægsslagteren Tunsalat fra Lidl vinder, fordi dommerne synes, at det smager som en luksusudgave med meget tun. Men den har kun 31 procent tun. Hvordan kan det være?

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Store stykker af tun
»Det handler om måden, tunen præsenteres på. I vinderen kan man tydeligt se og smage store stykker af tun, der ikke er rørt helt ud i salaten. Man skal selv arbejde lidt for at få fordelt tunen jævnt på maden. Sammen med den gode smag får det den til at fremstå som en luksusudgave,« siger kokkefaglærer Lone Gerhard Sonne fra Erhvervsskolen Nordsjælland.

»Ja, vi er ikke i tvivl om, at det er en tunsalat, vi spiser her,« siger meddommer Gitte Apel, der er økonoma og arbejder som faglærer for ernæringsassistenter og kokkeelever på skolen.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal tunsalat være

Den må ikke smage for meget af mayonnaise og ikke være for syrlig. Man må gerne kunne fornemme, at der er tunstykker i.

Fyldet behøver ikke kun være tun, det kan også være majs, ærter, rød peber og lidt hakkede krydderurter. Tunsalaten skal ikke være for flydende, så den løber ud.

Der skal være delikat tunsmag, og den må ikke smage for meget af fisk.

Smager af havn, ikke hav
I det hele taget efterlyser de to dommere smagen af tun i mange af salaterne.

»Flere steder er tunen rørt alt for meget ud i mayonnaisen – eller måske ligefrem blendet – og det gør, at man både smager og fornemmer den mindre,« siger Lone Gerhard Sonne.

»Og så risikerer man også, at salaten løber ud på brødet i stedet for at blive stående på maden,« tilføjer Gitte Apel.

Smagstest: Dyr makrelsalat får smagsdommer på andre tanker

Salaterne har – foruden tun – fyld af majs, ærter, peberfrugt, syltede agurker og løg. Og for Irmas vedkommende også champignon.

Men dommerne er helt enige om, at Irmas tunsalat er for tynd og kunne have brugt mere fyld. Men det er ikke det værste ved den:

»Den er ikke rar i smagen. Den har ikke så meget tunsmag, men smager af fisk på en ikke så rar måde,« siger Lone Gerhard Sonne og suppleres af Gitte Apel:

»Populært sagt, så smager den mere af fisk fra havnen end fisk fra havet,« siger hun.

pift tunsalaten op

Flere af tunsalaterne kan sagtens give en god grundsmag til en tunsalat, mener kokkefaglærer Lone Gerhard Sonne:

»Hvis det skal gå hurtigt, kan jeg sagtens finde på at købe en færdig tunsalat og selv røre en ekstra dåse tun i.«

Laver hun selv en tunsalat fra bunden, bliver den smagt til med karry og sød sennep.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1