Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Test: Kendt bager-kæde har det bedste rundstykke

Når avisen er foldet ud, og den friskbryggede kaffe damper fra koppen søndag morgen, bliver lykken fuldendt med et rundstykke fra Lagkagehuset.

Lektor Michael René, der underviser i blandt andet sensorik ved Københavns Professionshøjskole, og kok og akademigastronom Rune Kromann, der er køkkenchef i ISS, giver i hvert fald bagerkædens rundstykke seks ud af seks mulige stjerner.

»Det er meget rustikt og flækket lidt i toppen. Det dufter af brød, er flot bagt og har en lækker afbalanceret smag af salt, syre og en snert af karamel, som godt bagt brød kan få. Midten er saftig, og man bliver ikke tør i munden. Det er det rundstykke, der kan mest af dem alle – på trods af sit lidt aparte udseende,« siger Rune Kromann, og Michael René er enig:

»Det ligner et firkantet rundstykke. Men det er også det eneste, det har imod sig. For det kan noget. Det er kompakt, lidt sejt og har mange birkes. Jeg er meget positivt overrasket.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal et rundstykke være

Det skal have en god og ensartet struktur indeni – ikke noget med en kæmpe luftboble i toppen. Og så skal det være sprødt i skorpen og godt gyldent – ikke for lyst bagt.

Smagen skal være sød, syrlig, salt og bitter i god balance, og midten skal være saftig og blød. Der skal være nok birkes, og man skal kunne smage dem.

Andenplads med salt og surt
Andenpladsen går til rundstykket fra Grannys – en mindre bagerkæde, som den nye ‘Den store bagedyst’-dommer Katrine Foged Thomsen står bag.

Men Michael René og Rune Kromann anbefaler, at man kommer syltetøj, pålægschokolade eller noget andet sødt pålæg på rundstykket fra Grannys.

God syrlighed
»Det er meget salt. Med smør på, som også er saltet, bliver det for meget – selv for en kok som mig med hang til salt. Men ellers er det et pænt, lidt fladt rundstykke med tæt, lidt sej struktur og både syrlighed og fedme,« siger Rune Kromann.

»Det har en dejlig syrlighed. Det kunne godt være fra et af de dyrere bagerier, for det smager, som om der er rørt surdej i,« gætter Michael René.

En anden bagerkæde, Reinh van Hauen, som huserer i København, bager et rundstykke, som dommerne ikke er helt så begejstrede for.

»Det indeholder virkelig meget luft. Det er meget simpelt, alle vil kunne lide det, men det er også kedeligt,« siger Michael René.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

de kan bedst lide rundstykker

Jyder og fynboer er gladere for rundstykker end personer øst for Storebælt. I hvert fald spiser de flere af de sprøde, runde boller med birkes. Det viser tal fra Coop Analyse.

Her kan man også se, at personer med kort uddannelse oftere spiser rundstykker end personer med lang uddannelse.

Det er især ældre mennesker, der vælger rundstykker, og rundstykker er en udpræget weekendspise. Søndag morgen spiser godt 15 procent rundstykker, mens det gælder 5 procent om tirsdagen.

Kilde: Coop Analyse 2016

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes