Test: Ketchupklassiker kører med klatten

Ikke alle ketchupvarianter falder i dommernes smag. De uddeler fra nul til fem stjerner og kårer Beauvais til vinder.

Ikke alle ketchupvarianter falder i dommernes smag. De uddeler fra nul til fem stjerner og kårer Beauvais til vinder.

Der er stor forskel på smagen, når det gælder økologisk ketchup.

Dommerne Ingelise Gudkov Petersen og Thomas Rønsch Toftdahl, der begge er kokke og underviser kokkeelever på Hotel- og Restaurantskolen, uddeler fra nul til fem stjerner.

»Ingen af dem dufter af særlig meget. Ærligt talt ved jeg ikke, om jeg ville gætte, at det var ketchup, hvis jeg ikke vidste det og duftede med lukkede øjne,« siger Thomas Rønsch Toftdahl og gætter på, at det høje indhold af sukker måske indkapsler duften.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal ketchup være

En fyldig tomatsmag med tilpas syre, som ikke skal blive sur, kombineret med lidt sødme.

Både sødme og syre findes naturligt i tomaten, så det skal være så tæt på autentisk som muligt.

Ketchuppen må gerne være let krydret, og den bør ikke bære præg af at være jævnet.

Til gengæld kan begge dommere finde parametre at bedømme ud fra, når det gælder både smag og konsistens.

»Den her er jeg ret tilfreds med. Tomatsmagen er ikke kraftig, men der er god syre, og så fylder den munden med sødme. Den er behagelig at spise, for både sødmen og syren føles naturlige og er godt afstemt. Og så har den en pæn farve og er pænt glat i konsistensen,« siger Thomas Rønsch Toftdahl om Beauvais, som vinder giganternes ketchupkrig over Heinz, som dog også falder i god jord hos Ingelise Gudkov Petersen.

»Den har lidt sødme, lidt syre, lidt krydderier. Den er fin nok, men har ikke nogen kraftig smag,« konstaterer hun og uddeler middelkarakteren tre stjerner, som er den næsthøjeste karakter i denne test, hvor bundskraberen fra Coops Änglamark ender med ikke at få nogen stjerner overhovedet.

»Det er noget af det værste ketchup, jeg har smagt. Jeg synes, den smager af bouillon og ikke af tomat. Jeg har ikke noget godt at sige om den og ville aldrig købe den,« konstaterer Thomas Rønsch Toftdahl.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Lav din egen gourmetketchup

Har du ikke nok ketchup, så dræn en dåse flåede, hakkede tomater, og bland den med ketchuppen. Tilsæt også gerne et finthakket løg og eventuelt en finthakket syltet agurk. Smag til med krydderier som stødt koriander og lidt (røget) paprika.

Kilde: John doe

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1