Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Ottedobler chipspris fra billigst til dyrest – se de vilde kilopriser

Gourmet-chips bliver mere og mere populære.

Gourmet-chips bliver mere og mere populære.

De består hovedsageligt af kartofler, olie og krydderier. De står på samme hylde i Føtex. Men fra den billigste pose Budget-chips til den dyreste Princip-pose er prisen mere end ottedoblet.

Kiloprisen for en pose Princip-chips med trøffel- eller pestosmag er 289,50 kroner. Det er samme kilopris som nogle af de dyreste udskæringer af oksekød.

»Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at Føtex tjener mere på de her chips, end de normalt gør. Hatten af for, at de kan sælge det til den pris,« siger Peter Mølkjær, forbrugerekspert hos Deloitte.

Feder mere end chips: Så usundt er dit “sunde” slik

Han forklarer, at Princip-chipsene er del af en luksus-bølge, hvor danskerne i stigende grad køber dyre luksusvarianter af alt fra chips og lakridser til skumfiduser og specialøl. Det økonomiske opsving har skabt et marked for gourmet- og luksusoplevelser.

»Folk vil rigtig gerne have en lille luksus i hverdagen. Det signalerer overskud. Vi føler os lidt mere specielle, når vi køber sådan et produkt, lidt mere unikke, og der er virkelig noget selvforkælelse i det her. I stedet for at købe en normal pose chips og sidde og skovle dem ind er det her en helt anden og mere delikat oplevelse, hvor vi spiser en enkelt chip eller to ad gangen og føler, det er mere specielt,« siger Peter Mølkjær.

Test: Discount-chips er lige så gode som KiMs

Hos Føtex bekræfter sortimentschef Mikkel Galschiøt, at de dyrere Princip-chips er del af en gourmetbølge.

»Der er opstået en større efterspørgsel på de mere kantede og unikke smagsvarianter. Det er ikke chips – sagt lidt forenklet – man sidder og guffer foran flimmerkassen. Det er noget ekstra til det fine middagsbord. Det er en delikat smagsoplevelse,« siger han.

Men koster de virkelig ni gange mere at lave end de billigste chips?

»Prisen ligger der, hvor det giver mening, i forhold til hvad det koster at lave den, og i forhold til det øvrige marked. Det kan sammenlignes lidt med vin, hvor priserne jo også varierer for samme produkt, og så er der jo en forskel i råvarepriser på de dyrere produkter. Det er en mere delikat vare, man smager lidt mere på,« siger Mikkel Galschiøt, der samtidig påpeger, at Føtex vil lancere flere luksuschips inden for den nærmeste fremtid.

Test: Kendt mærke har de bedste tortilla-chips

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes