Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Her er danskernes yndlingsslik

Danskernes yndlingsslik fås både som billige plader og dyre stykker.

Danskernes yndlingsslik fås både som billige plader og dyre stykker.

Hvid, lys, mørk. Med nødder, fyld eller som plade. Til gæster, selvforkælelse eller i madlavning.

Chokolade er bare dans­kernes yndlingsslik. Hele 68 procent af befolkningen har chokolade som et af de stykker slik, de bedst kan lide, hvis de skal vælge tre.

»Det overrasker mig slet ikke. Der er kommet flere high end-mærker som Summerbird og Peter Beier, og samtidig er der stadig den klassiske plade Marabou. Chokolade er bare lidt finere end andet slik. Det er til særlige lejligheder, og i min barndom var det det, de voksne spis­te, når de skulle have noget lækkert,« siger Katrine Emme Thielke.

Hun står bag hjemmesiden Slikleksikon.org, hvor brugere i godt 10 år har kunnet anmelde og skrive om slik.

»Chokolade har også en dybere og mere fyldig smag – ligesom hvis man er på en god restaurant og bliver helt fyldt op af de mange indtryk. Derfor kan man heller ikke spise så meget ad gangen. Man bliver hurtigere mæt af smagen i forhold til det klassiske slik, hvor mange af smagene er syntetiske, fordi de er lavet kunstigt,« siger Katrine Emme Theilke.

Vi er de næststørste slikspisere i verden – så lidt bør du spise

Lorem ipsum
  • Chokolade 68 %
  • Lakrids 52 %
  • Vingummi 29 %
  • Flødeboller 18 %
  • Karameller 15 %
  • Bolsjer/slikkepinde 10 %
  • Skum 9 %
  • Dragé 4 %
  • Ved ikke 2 %

Kilde: YouGov for Søndagsavisen. 987 personer har svaret

Chokolade giver lykkerus
Faktisk er chokolade bygget over 200 smagsstoffer, fortæller kok og akademigastronom Rune Kromann, som også er chocolatier – altså ekspert i chokolade.

»Vi spiser chokolade, fordi vi får en lykkefølelse, som vi ikke får ved at spise lakrids eller vingummi. Det er en amfetamin-lignende rus, der virker smertedæmpende og antidepressivt. I gamle dage gav man chokolade navnet love-drug, fordi det gav følelsen af at være forelsket,« fortæller Rune Kromann.

Han indgår i det team, der skal til Frankrig for at støtte chocolatier og dessertkok Tor Stubbe, som repræsenterer Danmark ved verdensmesterskaberne i chokolade til efteråret.

»Chokolade kan jo varie­res i det uendelige med forskelligt fyld, nødder og tørret frugt. Og du kan variere mængden af kakao fra omkring 18 procent og op til 80 procent – eller mere, hvis det skal bruges i madlavning. Jo højere kakaoindhold, jo hurtigere bliver man sanseligt mæt og opnår lykkefølelsen. Og så dækker chokolade jo vores medfødte lyst til fedt og sukker,« siger Rune Kromann.

Tv’et er vores største sliksynder – sådan begrænser du let dit slik-indtag

Lakrids er nordens koffein«

Efter chokolade kommer lakrids som danskernes yndlingsslik. Og et stykke herefter vingummi på tredjepladsen.

»Jeg tror, at lakrids ligger på andenpladsen, fordi det er en nordisk tradition. Mange udlændinge ville være på grænsen til at besvime over den ubehagelige smag, mens de godt kan lidt vingummi. Lakrids er en slags Nordens koffein. Hvis man er sløv, kan man lige blive rusket op af noget stærk saltlakrids,« siger Katrine Emme Thielke, der står bag websiden Slikleksikon.org.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes