Test: Den dyreste øko-honning vinder

Dommerne leder efter en honning med balance mellem sødt og bittert.

Dommerne leder efter en honning med balance mellem sødt og bittert.

Cremet og smagfuld står der på etiketten af det mindste glas honning i testen.

Og selv om det er en blindtest, hvor dommerne får serveret alle seks slags honning i ens skåle, er de helt enige. Jakobsens økologiske honning er både cremet og smagfuld.

»Den er karamelagtig i både konsistensen og smagen. Det er den med allerflest smagsnuancer – nøddesmag og blomstermark. Og farven mørk og solbrun. Det er en rigtig dejlig honning, der smager fantastisk. Jeg ville gerne komme den på min tykmælk eller et stykke hjemmebagt rugbrød med tandsmør under. Uhm,« siger Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkefaglærer på Hotel- og Restaurantskolen og tidligere selv har holdt bier og lavet honning.

Hans kollega Susan Sonne Sørensen giver ham ret.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal økologisk honning smage

Honningen har mange smagsnuancer. Det kan typisk være smag af nød, frisk bloms­tersmag og en bitterhed i sødmen, så det brænder lidt i halsen.

Hellere på end i maden
»Jeg ville ikke bage eller lave mad med den her honning. Det ville være synd. Jeg ville komme den på en mad, så jeg rigtig kunne smage den,« siger hun.

Jakobsens har også en anden økologisk honning med i testen. Den kommer i en plasticbøtte med 400 gram og får tre stjerner. Den samme karakter får Änglamark, som forhandles af Coop, men også produceres af Jakobsens.

Jakobsens bag Lidls honning
Jakobsens står endda bag endnu en honning, testens nummer to, Maribel bio organic honning fra Lidl.

»Den har en god balance mellem sødme og bitterhed og en flot gylden farve,« siger Susan Sonne Sørensen.

Ringest er ifølge dommerne Aldis Økolivet, som smager sødt, frugtagtigt og parfumeret, og Menys Grøn balance, som ikke har særligt meget smag, er grynet og kedelig i farven.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

sådan bliver honningen økologisk

Bier flyver op til tre kilometer væk fra bigården. Derfor skal bigården være placeret sådan, at nektar- og pollenkilder i en radius af tre kilometer består af økologiske afgrøder og/eller vild bevoksning.

Ud over placeringen skal biavlerne overholde regler om blandt andet fodring og sygdomsforebyggelse.

Kilde: Jacobsens.com, Landbrugsstyrelsen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1