Her er vores favorit-slik

De fleste foretrækker Matadtor Mix, når det gælder slikblandinger.

De fleste foretrækker Matadtor Mix, når det gælder slikblandinger.

Der er ingen tvivl, når danskerne skal kåre deres blandede favorit­slikpose: Øverst på sejrsskamlen står labre larver, vingummi og lakridsæg, som de fleste af os kender under navnet Matador Mix.

Hver fjerde af os har Haribos blanding fra 1983 som favorit, og der er et stykke ned til den delte andenplads, som indtages af Bridgeblanding og Clickmix.

Det er ikke noget overras­kende valg, mener Katrine Emme Thielke, som står bag Slikleksikon.org – et slikforum på nettet, hvor brugere kan anmelde slik og dele erfaringer og anekdoter om søde sager.

»Det undrer mig overhovedet ikke, at Matador Mix er danskernes favorit af de blandede poser. Det er et sikkert valg, for næsten alle kan finde noget, de kan lide i en Matador Mix. Man kan tage den med sig eller servere den for venner og familie, uden at nogen tager stilling til ens sliksmag,« siger Katrine Emme Thielke og tilføjer, at Matador Mix er nem at få fat på, fordi den altid er i både butikker, biografer og på tankstationer.

Ifølge Martin Kreutzer, der er ernæringsekspert og forfatter til en række bøger om kost, er det først og fremmest variationen i Matador Mix-poserne, der gør den så populær.

»At der er så mange forskellige farver, smage og konsistenser i posen, giver den her buffeteffekt: Jo flere fristelser, vi udsættes for, jo mere glæde giver det os. Så Matador Mix’en er et appellerende valg, fordi den favner så meget forskelligt,« siger Martin Kreutzer.

Diætist: Derfor spiser man meget mere af en blandet pose

Mens danskerne ikke er i tvivl om valget, er Matador Mix ikke Katrine Emme Thielkes favorit.

»Det er en kedelig pose. Den har ikke taget stilling – det er bare det sikre valg. Og der ligger altid de der små lakridsgnallinger tilbage. Hvorfor skal de være der? Det er jo bare fyld,« siger Katrine Emme Thielke, der selv spiser lakridsæg og labre larver først.

Hun anbefaler i øvrigt at lave en sandwich af de runde lakridser – dukatos – og en rund vingummi – pesetos – i midten. Katrine Emme Thielke har faktisk engang kontaktet Haribo med en idé.

»I stedet for datingsider, hvor man oplyser uddannelse, bopæl og så videre, burde man lave et Matador Mix-match, hvor man matcher folk efter, hvad man kan lide og ikke kan lide i en pose, så hele posen bliver spist op, og man slipper for at spise det, man ikke selv kan lide,« siger Katrine Emme Thielke.
Slikproducenten har dog – så vidt vides – ikke realiseret hendes idé.

ingen stopklods for sukkertrangen

Vi kan blive ved med at spise søde ting, for krop og hjerne stopper os ikke. Det forklarer klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.

»Hvis noget smager surt, bittert eller salt, vil kroppen inden for kort tid få nok og stoppe vores trang til at spise videre. Da mennesket levede ude i naturen, kunne det være giftigt for os at få for meget af de smage. Men sødt og fedt skulle man give los for, fordi kroppen vidste ikke, hvornår den igen ville få de kalorier, der var vigtige for overlevelsen og kommer i form af sødt og fedt. Fra naturens hånd har der ikke været noget sødt, som det var farligt at spise for meget af. På den måde har tilgængeligheden af fødevarer indhentet vores biologi. Det gør, at vi er nødt til at begrænse os udefra – kroppens signaler gør det ikke for os,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.