Test: Stor forskel på butikkernes pestoer

Dommerne blindsmager pesto. Agurk og knækbrød renser smagsløgene.

Dommerne blindsmager pesto. Agurk og knækbrød renser smagsløgene.

Der er kæmpe forskel på de pestoer, man kan købe i de danske supermarkeder. Det er dommerne Michael René og Maria Skou Jørgensen enige om.

Michael René underviser blandt andet i sensorik på Københavns Professionshøjskole, hvor Maria Skou Jørgensen læser en bachelor i ernæring og sundhed. Derudover er hun kok.

»De er meget forskellige. Nogle har god balance, andre er salte eller bitre. Hos nogle dominerer basilikumsmagen, og hos andre er det nødderne,« opsummerer Michael René.

Pestoernes opskrifter varierer, og mens nogle bruger pinjekerner, bruger andre cashewnødder og nogle begge typer.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal pesto smage

Når det er en basilikumpesto, skal den selvfølgelig smage af basilikum – gerne frisk. Vi skal også have smag af hvidløg, nødder, parmesan og eventuelt olie. Den kan være enten grov eller fin i blendningen, men må ikke have lange trevler, der stikker ud og ikke er hakket. Olien må ikke løbe for meget fra.

Fra basilikum til salt
Det er ikke kun i opskriften, men også smagen, at dommerne oplever stor forskel.

»Vores vinder har en rigtig god balance mellem smagene. Jeg kan smage masser af basilikum, som virker frisk. Den smager simpelthen af en rigtig god pesto,« siger Maria Skou Jørgensen om Vores pesto fra Føtex.

En anden stor supermarkedskæde, Coop, lægger sig i testen af pesto i den anden ende af skalaen og bliver bedømt til kun én stjerne.

Efter testen læser Michael René højt fra glasset:

»’Få siger nej tak til en god pesto’, står der. Jeg ville nok sige nej tak til den her. Den har en virkelig salt smag og en skarp syre. Og så er olien løbet fra resten af ingredienserne og har bredt sig ud på tallerkenen,« siger han.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan laver du nemt pesto selv

Det skal du bruge:
1 stort bundt basilikum
1-2 fed hvidløg
50 g parmesan
2 spsk. pinjekerner
0,5 dl olivenolie
0,5 dl smagsneutral olie
Salt

Skyl basilikummen, og pil bladene fra stilkene. Riv parmesanosten groft. Pil og hak hvidløget groft.

Kom det i en blender sammen med de andre ingredienser, eller brug en stavblender. Smag til med salt.

Kilde: Maria Skou Jørgensen, kok

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1