Når dine følelser styrer dankort-armen – sådan tager du kontrollen

Hele 90 procent af dine handlinger er styret af dine følelser, og det betyder altså masser af shopping, du hverken har brug for eller råd til.

– Den varme, emotionelle sindstilstand styrer os, når vi står i en butik, mens den kolde, rationelle viden om privatøkonomi går fuldstændig fløjten, siger ekspert i forbrugeradfærd Sille Krukow til Ritzau FOKUS.

Læs også på MY DAILY SPACE: Du kan gå glip af gode penge til din pension, hvis du er uopmærksom

Ting som kviklån, dankort, mobilepay og andre quickfixes har gjort det supernemt at shoppe (hurra!), men det har altså også resulteret i, at det nu er endnu nemmere at trykke “gå til betaling” på Zalando, når dine følelser overtager shoppetrangen. Du behøver jo ikke engang have kontanter!

Resultatet er, at mere end 10 procent af unge er registrerede i RKI – det vil sige som dårlige betalere, der ikke kan låne penge og så videre – i cirka halvdelen af kommunerne i landet.

Læs også på MY DAILY SPACE: Millenials køber ikke boliger, og det har stor effekt på (familie)livet

Derfor føles det så godt at shoppe

Hjerneforskning har vist, at shopping aktiverer nogle dele af din hjerne, som gør dig i bedre humør, men det er sjældent i særlig lang tid af gangen. Det er dit belønningscenter, der udløser nogle kemikalier, der rent faktisk gør dig høj på shopping – og derfor kan du være tilbøjelig til at ville shoppe, når du er nede eller synes, du fortjener at blive forkælet.

Det skriver Wall Street Journals Health Journal.

Har du et shoppeproblem?

Psykologen Dr. benson beskriver ifølge Recovering Shopaholic en undersøgelse, der fastslår forskellen på “normale” shoppere og shopaholics.

De kan kort sagt sættes sådan op:

“NORMALE” KØBERE

  • Lægger ud med en positiv indstilling
  • Bliver mere positive efter et køb
  • Og endda endnu mere positive, når de kommer hjem med købet

SHOPAHOLICS

  • Lægger ud med en mindre positiv indstilling end andre købere
  • Bliver mere positive efter et køb
  • Bliver mere triste, når de kommer hjem, end de var, før de tog på shopping

Tror du, du er shopaholic? Der er hjælp at hente hos Dansk Misbrugsbehandling, der også har en test, hvor du kan finde ud af, om du har et problem.

Læs også på MY DAILY SPACE: Sådan sparer du op til dit livs drømmerejse

Det skal du gøre, hvis du føler, du skal shoppe for at få det bedre

Identificér dine følelser:
Spørg dig selv, hvad du egentlig er ked af – og gør det, inden du har tastet asos.com ind i adressefeltet. Det er vigtigt, du finder ud af, hvad der rent faktisk er galt.

Skriv det ned:
Det kan være en god ide at få styr på dine følelser, så du kan gå tilbage og se, om der tegner sig et mønster. Det gør det nemlig meget nemmere at bryde det.

Søg støtte:
Tag fat i dine venner og familie – de kan ikke hjælpe dig, hvis de ikke ved, hvad der foregår. Der findes også støttegrupper for shopaholics, hvis du hellere vil tale med ligesindede.

Find et alternativ:
I stedet for at forkæle dig selv med shopping, så find på noget andet, du kan gøre for dig selv. Det kan være en hjemmespadag, din livret til aftensmad et maraton med yndlingsserien eller noget helt fjerde. Det vigtigste er, at du gør noget, du elsker.

Kilde: Imperfect Women

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.