Sådan spiser du mere klimavenlig mad

Man skal have levet under en sten for ikke at have hørt, at klimaet lider gevaldigt under menneskehedens madproduktion og spisevaner. Faktisk er mad en af de største CO2-syndere.

Hver eneste gang, du sætter tænderne i en bøf, en avocado eller et stykke chokolade, har det kostet en bid af klimaet. Hvor meget den enkelte madvare påvirker klimaet er meget forskelligt.

Mange af os er gode til at læse varedeklarationerne for, hvor meget sukker, protein og fedt, der er i vores fødevarer. Vi er knap så gode til at have styr på, hvor meget klimaet lider i produktionen.

Derfor får du her en guide til, hvilke madvarer du skal holde dig fra, og hvilke du kan spise flere af, hvis du vil mindske din påvirkning af klimaet med din kost.

Læs mere på MY DAILY SPACE: Klimaaftale: USA melder sig ud – hvad sker der så nu?

Er det virkelig så slemt?
Ifølge en rapport fra den grønne tænketank Concito er den gennemsnitlige danskers fødevareforbrug en større belastning for klimaet, end personens samlede energiforbrug – altså el, varme, diesel og benzin.

Årsagen til, at fødevarer udgør så stor en del af udledningen af drivhusgasser og dermed CO2, skal findes i måden, vi producerer og forarbejder vores madvarer.

Ifølge FN vil verdens befolkningstal stige fra de omkring syv milliarder, vi er nu, til knap 10 milliarder i 2050. Klimaet lider allerede under overproduktion og alternative madkilder såsom insekter bliver undersøgt, fordi jordens ressourcer udtømmes.

Læs mere på MY DAILY SPACE: Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastik

På verdensplan er der omkring 925 millioner mennesker, der sulter. Samtidig anslås det, at 1/3 af verdens producerede mad går til spilde. Det er 1,3 milliarder tons mad hvert år. Mad, der ville kunne give tre milliarder mennesker mad. Altså produceres der ikke bare mad nok til alle mennesker på jorden, der produceres for meget.

Nu tænker du måske: “Hvad kan nogle få ændringer i mine spisevaner føre til?” Mange bække små gør som bekendt en stor å, og ifølge tænketanken Concito kan klimavenlige kostændringer alene reducere fødevaresektorens drivhusgasudledning med 34-64 procent i 2050.

Så selv små ændringer i dine vaner kan gøre stor forskel for din samlede CO2-udledning.

Læs mere på MY DAILY SPACE: “Stop Spild Af Mad”-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

Mindre kød er (desværre) et must
Det er ikke til at komme udenom. Vil du gerne spise mere klimavenligt, bliver du nødt til at skære ned på kødet.

Danmark har et af de højeste kødindtag i verden. Det anslås, at den gennemsnitlige dansker spiser 52 kilo kød om året. Det er et kilo kød om ugen.

I gennemsnit udleder hver eneste dansker 17 tons CO2-ækvivalenter (måleenheden for drivhusgasser) hvert år. Af de 17 tons stammer de tre tons fra den enkeltes fødevareforbrug. 75 procent af de tre tons CO2, hver dansker udleder gennem sine fødevarer, kommer fra kød- og mejeriprodukter.

Fødevarer udgør en stor del af udledningen af drivhusgasser på grund af måden, de produceres på.

Læs mere på MY DAILY SPACE: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

Hvad enten fødevarer er dyrkede, opdrættede, slagtede eller forarbejdede, medfører det en stor udledning af drivhusgasser gennem foder, energi til dyrkningen, vand og transport, køling og opbevaring.

Kød fra især køer, men også grise og får er nogle af de største klimasyndere. Det er de især, fordi dyrene prutter, når de går og græsser. Metanen fra prutterne er en af de største bidragydere til drivhusgasser og CO2.

Derudover koster det rigtig meget vand at producere kød: 129 brusebade for 500 gram hakket oksekød. Græssende dyr optager også meget plads, og forskere vurderer, at man kunne frigøre et areal, der svarer til halvanden gang Europas størrelse, hvis verdens befolkning gik over til en kødfattig diæt.

Pladsen kunne i stedet bruges til skove, der kunne suge CO2 til sig.

How to? En praktisk guide:

Du må endelig ikke give op, hvis dit ønske om at spise mere klimavenligt virker uoverskueligt. Tag det i dit eget tempo, stille og roligt, en lille ændring ad gangen. Med tiden bliver det nemmere og en vanesag, hvis du øver dig nok.

På MY DAILY SPACE får du her fem konkrete råd til, hvordan du kan spise mere klimavenligt.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.