Guide: Sådan undgår du at købe kopivarer på nettet

Det er let at blive snydt, fordi du ikke har mulighed for at undersøge varen på samme måde som ved køb i en fysisk butik.

Heldigvis kan man relativt let undersøge, om en webshop har rent mel i posen:

Tjekliste til nethandel

  • Er der sprogfejl og skæve priser?
  • Er prisen mistænkelig lav?
  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også “Om os”-siden.
  • Er webadressen mærkelig?
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  • Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen. Kontakt din bank for mere info.

… og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Guide: Sådan undgår du at købe kopivarer i fysiske butikker

Sprogfejl og skæve priser?
Mange fupbutikker er maskinoversat. Det giver tit et dårligt sprog med underlige sprogfejl – eller skæve priser som f.eks. DKK 355,87.

Er prisen usædvanlig?
Spørg dig selv om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren.

Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med, at varerne er stærkt nedsatte, bør du være på vagt.

11 trin til sikker nethandel

“Om os”-siden og mangelfulde kontaktoplysninger
Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på ”om os”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”.

Har netbutikken tilgængelig kontaktinformation? Det skal være nemt at tage kontakt til dem, der driver netbutikken. Seriøse aktører oplyser gerne om firmanavn, adresse, virksomhedsnummer, telefonnummer og e-mail.

Netbutikker i Danmark og EU, har pligt til at give dig en række oplysninger om butikken, betalingsmuligheder, fortrydelsesret osv. Se, hvilke oplysninger netbutikken skal give, på forbrug.dk.

Selv om siden ser ud til at være europæisk, er det ikke sikkert, den er det.

Pas på: Danskere snydt for 200 millioner

Søg på internettet efter andres erfaringer
Har andre oplevet at modtage kopivarer fra netbutikken? Ofte finder du nyttig information om andres erfaringer med netbutikken via diverse anmeldelsesordninger, fx Trustpilot, på internettet.

Se efter faresignaler
Virker det sandsynligt, at netbutikken fører de mærkevarer, som den gør? Er billederne gode? Er der mærkelige stavefejl og dårligt sprog på siden?

Vær opmærksom på, at nogle netbutikker, eller sælgere på auktionssider, kan have billeder af ægte varer på siden, men sender dig en kopivare, når du har betalt.

Kig efter e-mærket
E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Certificeringen er ikke et udtryk for en godkendelse af de varer, som den erhvervsdrivende udbyder, men en sikring af at webshoppen lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav.

E-mærkede butikker kontrolleres løbende, og opstår der problemer, hjælper e-mærkets jurister gratis. E-mærket er en frivillig certificeringsordning, så ikke alle danske webshops er certificerede.

E-mærket er stiftet af bl.a. Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv.

Betal med kreditkort
Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato.

Når du betaler på den måde, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen f.eks. ikke dukker op.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.