Danskerne: Indvandrere er den største trussel mod Danmark

Hver fjerde dansker opfatter indvandrere som den største trusselmod Danmark i fremtiden.

Ibrahim Bashir indvandrede som femårig fra Somalia til Danmark , hvor han har gået i folkeskole og gymnasium og i dag læser økonomi på Syddansk Universitet. Danmark er blevet hans hjem, men han ved ikke, om han føler sig dansk, for han oplever at blive fremmedgjort.

»Der er altid nogle sorte får, som ødelægger det for andre indvandrere,« siger Ibrahim Bashir.

»Dem fokuserer medierne på, og det skaber et billede af, at alle indvandrere vil sprænge Danmark i luften eller overtage landet. Det skaber frygt, som politikerne udnytter, og som får indvandrere til at føle sig fremmedgjort, « siger han.

Ibrahim reagerer på, at knap hver fjerde dansker, 24 procent, opfatter indvandrere som den største trussel mod Danmark i fremtiden. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Men er indvandrere virkelig en trussel?

»De udgør i hvert fald en kæmpestor udfordring. Hvis ikke indvandringsmønstret eller integrationen ændrer sig markant, bliver det meget svært at bevare et skattefinansieret velfærdssamfund, som vi kender det i dag,« siger Torben Tranæs, forskningschef i Rockwool Fonden.

    

Indvandrere koster kassen

Han var i starten af året med til udgive en rapport, der konkluderede, at indvandrere fra ikke vestlige lande i 2014 koster statskassen 16,6 milliarder kroner, mens indvandrere fra vestlige lande bidrager med 3,8 milliarder. Og det kan blive et problem på sigt.

»Antallet af danskere i den arbejdsdygtige alder falder de kommende år, og så skal indvandrere trække mere af læsset. Hvis ikke flere af de ikkevestlige indvandrere kommer i arbejde, står vi med en kæmpe udfordring,« siger han.

I samme rapport vurderede Rockwool Fonden, at indvandrere fra ikkevestlige lande i 2050 stadigvæk koster statskassen 6 milliarder kroner om året, mens indvandrere fra vestlige lande bidrager med 9,1 milliarder kroner.

»Vi kan gøre flere ting: tage færre ikkevestlige indvandrere ind. Tage nogle typer ind, som er mere konkurrencedygtige på det danske arbejdsmarked. Eller styrke integrationsindsatsen, så flere kommer hurtigere på arbejdsmarkedet,« siger han og fastslår:

»Hvis kun hver anden ikkevestlige indvandrer arbejder, kan de ikke udgøre en ret stor del af befolkningen, hvis velfærden skal skattefinansieres.«

»Har beriget vores kultur«

Anderledes ubekymret er Flemming Mikkelsen, sociolog på Københavns Universitet og forfatter til flere bøger om indvandring og integration i Danmark.

»Selvfølgelig er indvandrere ikke nogen trussel. Indvandrere har bidraget med mangfoldighed og åbnet vores blik for omverdenen, og på det jordnære plan har indvandringen udviklet vores mad, tøjstil og andre aspekter af vores kultur,« siger han.

Han peger dog samtidig på, at indvandringen har skabt udfordringer og lagt pres på offentlige institutioner, som ikke har været gearet til at integrere de mange forskellige folkeslag. Alligevel er han positiv.

»Hvis du kigger på, hvor mange indvandrere der er kommet til Danmark, og hvor få der i realiteten ikke fungerer, har indvandringen været en bragende succes,« siger han.

For Ibrahim Bashir er det de små ting, der kan gøre indvandrere til en endnu mere naturlig del af det danske samfund.

»I USA ville jeg være en amerikansk-somalier, i Danmark er jeg bare somalier. I Danmark får indvandrere konstant at vide, at de er i et fremmed land, i USA siger man ‘vores land’,« siger Ibrahim Bashir. »Dialog mellem kulturerne skaber forståelse og respekt. Det skal vi have mere af i Danmark,« siger han.

Derfor er der stor forskel på vestlige og ikkevestlige indvandrere

Vestlige indvandrere og efterkommere: De fleste kommer til Danmark med det hovedformål at arbejde og kommer fra lande med et uddannelsesniveau, der er tæt på det danske.

Ikkevestlige indvandrere: De fleste er kommet til Danmark som flygtninge eller i forbindelse med familiesammenføring – og altså ikke med arbejde som hovedformål. En del kommer fra krigsramte lande og har traumer. De fleste kommer fra fattige lande og har meget lidt uddannelse. Derfor er det svært for dem at komme ind på arbejdsmarkedet. I mange af disse lande er det desuden normen, at kvinder ikke er på arbejdsmarkedet.

Kilde: Torben Tranæs, forskningschef for Rockwool Fonden. Har forsket i omkostningerne ved indvandring siden slutningen af 90’erne.

 

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.