Disse uddannelser skal du vælge, hvis du vil have den højeste løn

Mejeriingeniør, finansieringsuddannelse fra CBS eller en uddannelse som forsikringsvaluar giver den højeste gennemsnitsløn.

Mejeriingeniør, finansieringsuddannelse fra CBS eller en uddannelse som forsikringsvaluar giver den højeste gennemsnitsløn.

»Vi talte om det i auditoriet efter undervisningen, da tallene kom frem, og folk havde en ret ironisk distance. Der var ingen, der havde tænkt over lønnen – vi var jo begyndt på studiet, fordi vi synes, det er spændende,« siger Marie Østergaard Jørgensen, 26-årig studerende på Københavns Universitet.

Den kommende mejeriingeniør er i gang med sit speciale, og når hun til sommer får sit eksamensbevis, står hun ifølge en Cepos-undersøgelse fra sidste år til at blive en del af den faggruppe, der har den højeste gennemsnitsløn. Skarpt forfulgt af folk med en finansieringsuddannelse fra CBS eller en uddannelse som forsikringsvaluar.

Du bør vælge uddannelse med både hoved og hjerte

Studieturen afgjorde valget
Undersøgelsen viser, at mejeriingeniører i gennemsnit tjener 1.241.446 kroner om året, og selvom udsigten til en god økonomi luner, har det ikke spillet nogen rolle for Marie Østergaard Jørgensens valg af uddannelse.

»Jeg var matematisk-samfundsfaglig student, så jeg kunne også have valgt et samfundsfagligt studie. Men jeg har altid interesseret mig for fødevarer, og jeg har endda overvejet at blive kok. En studietur til landbohøjskolen gjorde udslaget, og så begyndte jeg at læse fødevarer og ernæring, som bacheloruddannelsen hedder,« siger Marie Østergaard Jørgensen.
Lønnen glider i baggrunden

Ifølge Jannik Talleruphuus, karriererådgiver på CBS, kan løn godt være et tema for de studerende, men når de skal prioritere økonomi i forhold til det at have gode kollegaer eller et spændende arbejdsliv, falder betydningen.

Chefen dikterer lønnen – sådan bliver du bedre til at forhandle

»Når jeg afholder kompetenceafklaringssamtaler med de studerende, og vi taler det gode arbejdsliv igennem, har lønnen det faktisk med at kravle ned ad listen. Og det er vel at mærke på CBS, hvor man ellers godt kunne formode, at netop løn fylder forholdsvis meget,« siger Jannik Talleruphuus.

I forbindelse med sit speciale er Marie Østergaard Jørgensen lige nu i gang med en række forsøg med yoghurt, og netop koblingen mellem det teoretiske og det praktiske tiltaler hende meget.

»Det har været interessant at være i praktik på forskellige mejerier og opleve, hvor forskellige opgaverne for en mejeriingeniør kan være. De faglige perspektiver er langt vigtigere for mig end lønniveauet, og jeg kan ikke forestille mig, at udsigten til en høj løn kan være den rette tilgangsvinkel for nogen, der skal vælge et studie. Lønnen gør jo ikke arbejdet interessant i sig selv,« siger Marie Østergaard Jørgensen.

Blev væk fra arbejde i seks år, men hævede løn – ingen opdagede det

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.