Er museskader en and? Så få anmeldelser er blevet anerkendt som arbejdsskade

Hundredevis af anmeldelser, men næsten ingen anerkendes som arbejdsskader.

Hundredevis af anmeldelser, men næsten ingen anerkendes som arbejdsskader.

I 2006 blev museskade for første gang anerkendt som arbejdsskade, og siden da har man ikke været rundhåndet med anerkendelsen.

For selvom læger, virksomheder og fagforeninger i gennemsnit har anmeldt 547 tastatur-og museskader om året, er der kun blevet anerkendt fem arbejdsskader inden for de seneste 10 år. Det skriver Ugebrevet A4.

Arbejdsmediciner Johan Hviid Andersen, der står bag Danmarks største studie i museskader, mener, at forklaringen på de manglende erstatninger er, at der ikke er medicinsk evidens for at anerkende musearm som en arbejdsskade.

»Musearmen er en modediagnose. Der er skrevet tykke bøger om denne her slags tendenser, der popper op og så pludselig forsvinder igen. .Jeg taler ikke om, at folk er hypokondere eller forsøger at snyde systemet. Det er noget, der fungerer på et ubevidst, kollektivt plan. Smerte er ofte et subjektivt begreb, der kan sprede sig, ved at man taler om det på en bestemt måde,« siger han til Ugebrevet A4.

Folkesygdom? Så mange kontorfolk døjer med museskade – sådan beskytter du dig selv

Skrappe kriterier
Hos HK mener Jane Nielsen, der arbejder med arbejdsskader i HK og repræsenterer LO i erhvervssygdomsudvalget, at årsagen til de få erstatninger er, at kriterierne for at få en museskade anerkendt er for stramme. Det kræver nemlig, at man har brugt mus i 40-60 timer om ugen i 5-10 år.

»Når vores medlemmer fortæller om museskader, fortæller vi åbent om de stramme kriterier for anerkendelse. Det vil nok få de fleste til at lade være med at anmelde – også fordi det er et meget udmattende system at komme ind i. Til gengæld sørger vi for altid at anmelde skaden til Arbejdstilsynet, som fører statistik over den slags,« siger hun til Ugebrevet A4.

Tre yogaøvelser, der kan redde arbejdsdagen

Kan du sige ja til fire af disse punkter, er du arbejdsnarkoman

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.