Offentligt ansatte må ikke ryge i arbejdstiden

I flere kommuner må man slet ikke ryge, fra man møder på arbejde om morgenen, til man går hjem til fyraften.

I flere kommuner må man slet ikke ryge, fra man møder på arbejde om morgenen, til man går hjem til fyraften.

For mindre end fem år siden eksisterede det ikke i en eneste kommune, men i dag har 15 kommuner indført total røgfri arbejdstid. Det skriver Politiken.

Det betyder, at kommunerne forbyder al rygning, fra medarbejdere møder på arbejde om morgenen, til de går hjem igen til fyraften. Både på arbejdspladsen, under transport, på kurser, og når de arbejder hjemme. Dermed er over 85.000 medarbejdere ifølge avisen omfattet af forbuddet.

»Det politiske pres mod rygning har været så massivt, at langt færre ryger i dag end for blot få årtier siden. Kommunerne følger bare den politiske udvikling, hvor de lovgiver mere og mere for at fremme borgernes sundhed,« siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole til avisen.

Rygning på tv skader unge – DR og TV2 nægter

Hvad bliver det næste?
HK Kommunal er kritisk over for udviklingen.

»Jeg synes, man skal være meget påpasselig med at indføre røgfri arbejdstid, for hvad bliver det næste? Vil arbejdsgiverne også blande sig i, hvad de ansatte spiser, eller hvor meget de sover om natten?« siger næstformand Mads Samsing til Politiken.

Kræftens Bekæmpelse glæder sig derimod over udviklingen, som blandt andet giver et sundere arbejdsmiljø og åbner mulighed for en ny pausekultur.

»Erfaringer fra forskellige arbejdspladser viser, at det kan bidrage til at styrke fællesskabet på arbejdspladsen, når man indfører lige vilkår for pauser for alle medarbejdere,« siger Camilla Freltoft Junge fra Kræftens Bekæmpelse til avisen.

Her er de største hverdagsdræbere

’Den stille dræber’ rammer mange danskere

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes