Derfor får kvinder stress

Langt flere kvinder end mænd bliver sygemeldt med stress, blandt andet fordi de påtager sig for mange opgaver, som de vil løse til perfektion.

Langt flere kvinder end mænd bliver sygemeldt med stress, blandt andet fordi de påtager sig for mange opgaver, som de vil løse til perfektion.

»Generelt stiller kvinder meget høje krav til sig selv. De vil være de bedste på jobbet og være de perfekte hustruer, og hjemmet skal være et boligmagasin værdigt. De sætter ikke grænser for deres formåen,« siger Pia Bay, sundhedschef i forsikringsselskabet TopDanmark, om årsagen til kvinders overrepræsentation i stressstatistikkerne.

Nye tal fra hendes kollegaer i forsikrings- og pensionsselskabet PFA viser, at mens kvinder kun udgør 40 procent af de forsikrede, så står de for 60 procent af anmeldelserne om stress.

»Kvinder er generelt overrepræsenterede på det psykiske område, og det er ekstra slemt, når det gælder stress,« siger Rasmus Ruby Johansen, chef for Sundhed & Skade i PFA Pension.

Det sker der i din krop, når du får stress

Opgaver i hjemmet giver stress
Der er to primære årsager til, at kvinderne ligger højere end mændene. I den positive ende er kvinderne langt bedre end mændene til at komme i behandling, når de tidlige tegn på stress begynder at vise sig. Der har mænd en tendens til at ignorere stressen, indtil det slår dem helt ud.

I den mere negative ende skyldes den øgede forekomst af stress hos kvinder, at de påtager sig for mange opgaver, som de vil løse til perfektion. Det viser en uvidenskabelig rundspørge, som den faglige leder i den psykologiske rådgivningsvirksomhed Prescriba, Lars Paludan-Müller, har foretaget blandt sine kollegaer.

»Kvinder kommer ikke hjem fra arbejde. De kommer hjem til noget andet arbejde, hvor de naturligt påtager sig flere gøremål end mænd. Og de stiller høje krav til, hvordan de løser de gøremål,« siger Lars Paludan-Müller.

7 overraskende tegn på stress

Vores hjerner er forskellige
Han peger i overensstemmelse med de to fagmedarbejdere fra forsikringsbranchen på, at vi som samfund har udviklet en ligestillingskultur, hvor både mænd og kvinder arbejder, passer børn og har et socialt liv. I den kultur har vi bare glemt, at der er biologis­ke forskelle på kønnene.

»Hjerneforskningen på kønsområdet har aldrig stået stærkere, og den viser i modsætning til tanken om ligestilling, at der er forholdsvis store forskelle på mænds og kvinders hjerner. Forskningen tyder på, at kvindehjernen er mere opmærksom og tager flere ting ind,« siger Lars Paludan-Müller.

Pia Bay stemmer i:

»Vi kan se, at biologien ikke er fulgt med den kultur, vi har. Kvinder arbejder på lige vilkår med mænd, men de kan ikke lægge det biologiske yngelinstinkt væk, selvom de rent rationelt ved, at det også er mest fornuftigt at dele arbejdet på hjemmefronten,« siger hun.

Og mens forklaringerne ikke kan samles i en enkelt sandhed, er der mere håb for løsningerne.

»Kommunikation. Vi skal blive ved med at være nysgerrige i forhold til, hvorfor vi gør tingene på forskellig vis,« siger Lars Paludan-Müller.

Og så skal både mænd og kvinder vise mod til at turde ændre sig.

»Kvinderne skal lægge noget ansvar fra sig, og mændene skal tvinge sig selv til at få nye vaner. Det kunne være ved at hente børnene hver dag i to måneder, indtil det bliver en vane,« siger han.

Hold fri, når du har fri: 5 tips til mindre stress i din weekend

fakta om stress

Stress er ikke defineret som en sygdom, men som en tilstand, der på sigt kan føre til sygdom.
35.000 er hver dag sygemeldt på grund af stress.
Stress koster det danske samfund 14 milliarder kroner årligt i blandt andet sygefravær og udgifter til sundhedsvæsnet.

Kilde: Stressforeningen

 

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes