Udenlandske studerende har kæmpe gæld til Danmark

Et hul i EU-reglerne betyder, at danske myndigheder ikke kan hente studiegæld hjem uden for Danmarks grænser.

Et hul i EU-reglerne betyder, at danske myndigheder ikke kan hente studiegæld hjem uden for Danmarks grænser.

Studerende fra et EU-land, der har et studiejob på mindst 10-12 timer om ugen, har ret til både SU og studielån i Danmark.

Selvom studielånene skal betales tilbage, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Orientering på P1, at der i øjeblikket ikke bliver afdraget en krone på omkring 40 procent af studielånene.

Den misligholdte studiegæld er langtfra et nyt problem. I 2011 var beløbet 58 millioner kroner – et tal, der sidste år var vokset til 123 millioner kroner.

Åbn verden for danske studerende

Behov for nye regler
Det er Skats opgave at inddrive studiegælden, men EU-reglerne tillader ikke, at danske myndigheder henter studiegælden hjem uden for Danmarks grænser.

Lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen mener, at hullet i reglerne næsten er paradoksalt.

»På den ene side er vi forpligtet til at yde nogle ydelser og give nogle lån, men samtidig giver EU-reglerne os ikke mulighed for at for at få pengene hjem igen,« siger han til Orientering på P1.

Både Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen og juraprofessor ved CBS Søren Friis Hansen mener, at EU-reglerne på området bør revideres.

»Det er klart, at det set fra en dansk synsvinkel kunne være hensigtsmæssigt, hvis direktivet blev ændret, så man kunne tvangsinddrive disse SU-lån også i udlandet,« siger han til P1 orientering.

Forsker: Danske skolelærere skal uddannes bedre

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.