Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Undgå fyring efter julefrokosten

Foto: stock photo Colourbox

Du skal lige fortælle din chef, at firmaets nye salgsstrategi er et flop. Eller at din kollega udfylder skemaerne en tand for langsomt. Men firmajulefrokosten er ikke et fripas til, at du kan opføre dig, som om du var til bryllup hos moster Erna.

Faktisk kan en uheldig kommentar eller en lidt for høj promille i blodet indbringe dig en fyreseddel.

»Man skal endelig feste igennem, for julefrokosten er en vigtig del af at ryste en arbejdsplads sammen. Men hvis man gør noget, der er helt til hest, så kan man i yderste konsekvens risikere at blive afskediget,« siger chefkonsulent i fagforbundet Djøf Maria Damm-Henrichsen.

I Djøf får de hvert år henvendelser fra medlemmer, der har oplevet upassende adfærd ved julefrokosten.

»Det kan være en chef, der har taget på en med arbejdereller over buffeten fortalt, at de ikke har brug for vedkommende længere,« siger hun.

Risikoen ved de uformelle rammer kan være, at vi glemmer, at vi er i en arbejdsmæssig kontekst. Det er især blandingen af medarbejdere og chefer, der kan være en farlig cocktail.

»Det er en af de få fester, hvor chefer og medarbejdere omgås. Og så vil man pludselig gerne være lige lovlig ærlig, fordi det føles som en uformel sammenkomst,«siger Maria Damm-Henrichsen.

Festen er arbejde

Julefrokosten har næsten fået mytisk status som den ene begivenhed i løbet af året, hvor vi kan gøre, som det passer os. Men det koster hvert år nogle danskere jobbet, at de har opført sig upassende,så tag nogle få forholdsregler og undgå fyresedlen.

»Du skal huske, at du skal kunne se dine kollegaer og din chef i øjnene mandag morgen,« siger Maria Damm-Henrichsen.

Derfor vil det være en fordel, hvis du dropper de lidt for gode råd til chefen, forlader festen, hvis du føler, at dit alkoholindtag er ved at komme helt ud af kontrol, og i det hele taget husker, at du er på arbejde og ikke til en privatfest.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes