Det må du aldrig sige til lønforhandling

Hvis du truer med at fi nde et nyt job, får du ikke de gode opgaver. Foto: Colourbox

Den rigtige taktik til en lønforhandling kan afgøre, om du stiger flere tusind kroner i løn. Men der er rigtig mange ting, du kan sige til din chef, som får hende til at krydse armene og lukke helt af for en lønstigning. En af de værste strategier, du kan vælge, er at true med at finde et andet job, hvis ikke du får mere i løn.

Stil ikke for høje lønkrav

»Du skal ikke være aggressiv, for det kan have nogle rigtig dyre konsekvenser. Hvis jeg som chef tror, at du er på vej ud af biksen, får du heller ikke de gode opgaver,« siger chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv Rikke B. Ørum.

Det er også en rigtig dårlig idé at stille urealistisk høje lønkrav, for så risikerer du, at du slet ikke får noget.

»Det viser, at du ikke har en forestilling om dit eget værd eller kender virksomhedens vilkår, som i disse år jo ikke ligefrem er økonomisk gunstige,« siger hun.

Det kan endda give chefen en bekymring om, hvorvidt du i det hele taget har en realistisk forestilling om dine egne evner i andre sammenhænge end lige løn.

Drop sammenligninger

Det kan også være en rigtig dårlig idé at fortælle chefen, at du jo ved, at din kollega tjener mere end dig, men laver det samme eller mindre.

»Det er fint nok at bruge det som baggrundsviden, men sig det ikke direkte. For du trænger chefen op i en krog,« siger Rikke B. Ørum.

Det kan være, at dine kollegaer blev ansat før krisen og derfor tjener mere, men at du slet ikke kan komme op på det niveau nu, fordi virksomhedernes økonomi er dårligere end i de gunstige år.

Derfor er det bedste, du kan gøre, at møde op velforberedt.

»Du skal have en masse argumenter klar, så du kan vise, hvad du er værd og bidrager med af ekstra værdi til virksomheden,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.