5 tricks: Sådan lukker du munden på Kloge Åge

Man kan få lyst til at stikke fingrene i ørerne, når Kloge Åge igen kloger sig.

Man kan få lyst til at stikke fingrene i ørerne, når Kloge Åge igen kloger sig.

De fleste kender ham eller hende. Den bedrevidende kollega eller det alvidende familiemedlem, der forpester omgivelserne med alle sine gode råd – også når man ikke har bedt om dem.

Det er besserwisser-typen, der altid har en forklaring på, hvorfor tingene er, som de er, og som aldrig løber tør for ord.

Det er kollegaen, der hellere end gerne retter din udtale, og som altid vil have ret. For han – eller hun – har prøvet alt og ved alt.

Ifølge den svenske psykolog og ledelseskonsulent, Birgitta Ahltorp, har besserwissere ofte et stort behov for at hævde sig og en ringe indlevelsesevne. Derfor opdager de ikke selv, at kollegaerne bliver irriterede over deres adfærd.

sådan håndterer du en besserwisser:

1. Vis opmærksomhed

Selv om du egentlig ikke har lyst eller orker, kan det godt betale sig at vise personen opmærksomhed. Besserwissere har ofte et lavt selvværd, og det er i virkeligheden opmærksomhed og bekræftelse, de søger. Mød deres kommentarer med interesse og find det positive i deres budskab.

2. Bed om uddybning

En besserwisser generaliserer gerne, så derfor er det en god ide at spørge ind til konkrete eksempler og detaljer, når de kommer med deres mange påstande. Men gør det i en respektfuld og venlig tone. Hvis du udfordrer en besserwisser, ender du ofte i en lang og trættende diskussion.

3. Sig ‘tak’

Vær venlig og sig ‘tak’, når de kommer med alle deres gode råd og betragtninger. Også alle dem, du ikke har bedt om dem. Det er en hurtig måde at afvæbne nogen på. Venlighed fører sjældent til konfrontation.

4. Giv dine ideer væk

Få besserwisseren til at tro, at det er hans/hende ide. På den måde får du deres støtte.

5. Personlig samtale

Fungerer ovenstående ikke, kan den eneste løsning være at tage et møde med personen og nænsomt forklare, hvordan den bedrevidende adfærd kan såre andre og komplicere arbejdet.

Kilde: Birgitta Ahltorp, psykolog og ledelseskonsulent

Artiklen blev oprindeligt bragt 13. maj 2010.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes