Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Så meget får ministrene i pension

Beregningen er foretaget  på baggrund af et svar fra finansminister Bjarne Corydon om optjent ministerpension og ud fra ministrenes forventede gennemsnitslevealder. Oveni er lagt folketingspensionen.

Beregningen er foretaget på baggrund af et svar fra finansminister Bjarne Corydon om optjent ministerpension og ud fra ministrenes forventede gennemsnitslevealder. Oveni er lagt folketingspensionen.

De fleste danskere kan først trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de fylder 67 år. Og I år vil politikerne vurdere, om tilbagetrækningsalderen skal hæves yderligere. Selv kan ministre og folketingspolitikere allerede få pension, når de når efterlønsalderen – vel at mærke selvom de stadig arbejder og hæver løn som folketingspolitiker.

Det vil to tredjedele af danskerne have stoppet. De ønsker, at politikerne skal have samme vilkår for tilbagetrækning som almindelige lønmodtagere, viser en ny måling fra Gallup.

Derfor stiller Enhedslisten nu flere beslutningsforslag i Folketinget, som der skal stemmes om i næste uge. Forslag, der skal sidestille politikernes pensionsvilkår med lønmodtagernes.

»Politikeres og ministres pensioner stikker af i forhold til resten af befolkningens. Det bliver ekstra hyklerisk, når man hører indenrigsminister Morten Østergaard sige, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, når hans eget otium allerede begynder som 60-årig,« siger retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper.

Læs også: Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

Læs også: Skal lønnen ændres? Så meget tjener danske ministre

Det kan de få

Har en politiker arbejdet ét år som minister, når vedkommende når efterlønsalderen, giver det i dag knap 80.000 kroner i årlig pension. Et beløb, der kan stige helt op til 300.000 kroner, alt efter hvor længe vedkommende har været minister. Ministerpensionen kommer oven i pensionen fra Folketinget, så en politiker kan altså modtage over 600.000 kroner om året i pension oven i deres løn.

Folketinget skal nu tage stilling til Enhedslistens forslag om, at politikernes pensionsalder skal følge resten af befolkningens, og at der skal være et loft på 500.000 kroner om året på pensionsudbetalingerne.

Det ser dog ikke ud til, at der bliver flertal for forslaget. En række partier har nemlig nedsat en kommission, der skal komme med bud på, hvad politikere og ministre skal tjene og modtage i pension. Før kommissionen kommer med sine anbefalinger i slutningen af året, vil et flertal af Folketingets partier ikke ændre på reglerne. Partierne bag – SF, S, R, K og V – har på forhånd aftalt, at de vil vedtage alle kommissionens forslag ordret. Derfor stemmer De Radikale ikke for Enhedslistens forslag, selvom de egentlig er tilhænger af det.

»Jeg vil gerne sende det klare signal til kommissionen, at De Radikale mener, at politikernes pensionsalder skal reguleres som resten af befolkningens,« siger partiets gruppeformand, Camilla Hersom.

Hvorfor stemmer I så ikke for Enhedslistens forslag?

»Vi har nedsat en kommission med det formål, at vi ikke skal stå i den uskønne situation, at vi skal vedtage vores egen løn og vores egne pensionsforhold, og derfor venter vi på deres anbefalinger.«

Læs også: Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

Læs også: Skal lønnen ændres? Så meget tjener danske ministre

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes