Allergikere er ineffektive på jobbet

Mange allergikere nyser sig gennem arbejdsdagen – blandt andet fordi de ikke får den rigtige medicin.

Mange allergikere nyser sig gennem arbejdsdagen – blandt andet fordi de ikke får den rigtige medicin.

»Når folk er syge med influenza, går de sjældent på arbejde. Men mange går på arbejde, selvom de er syge af allergi.«

Sådan siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen om de 2,3 millioner dage i 2014, hvor en medarbejder mødte op på arbejde, selvom han eller hun følte sig syg eller havde besværlig vejrtrækning, kløende øjne, løbende næse eller på anden måde var påvirket af sin pollenallergi.

»Det er ubehageligt at gå syg på arbejde, men mange med allergi føler, at de bør møde op alligevel. Vi ved fra undersøgelser, at det går ud over livskvaliteten at have allergi, og en af grundene kan meget vel være, at man går syg på arbejde. Det påvirker jo ens effektivitet, samarbejdsrelationer og evne til at være kreativ og proaktiv. Er man syg af allergi, vil man ikke føle, at man slår til på jobbet,« siger Anne Holm Hansen.

Ud over de 2,3 millioner såkaldte sygetilstedeværelsesdage viser en undersøgelse med 5.000 deltagere foretaget af Webpol for Astma-Allergi Danmark, at pollenallergi i 2014 kostede 266.000 sygedage fra danske arbejdspladser.

allergi på jobbet
Pollen er flyvske og umulige helt at undgå. Men man kan forsøge at begrænse dem:
  • Arbejdspladser bør ikke have planter, der er kraftigt allergifremkaldende, i nærheden. Birketræer kan eksempelvis være rigtig slemme for allergikere.
  • Man bør så græssorter, der ikke er så allergifremkaldende. Den slags græs, de fleste af os har i haven, er meget allergifremkaldende.
  • Virksomheder kan som en del af deres CSR (corporate social responsibility) indføre et punkt om at være allergivenlige.
  • Cykler man til arbejde, kan man begrænse den pollen, man bliver ramt af, med eksempelvis solbriller og et næsefilter udviklet af læger. Desuden kan man skifte tøj, så man ikke sidder med pollen på tøjet i otte timer.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

 

Rigtig medicin kan hjælpe alle

Men det er der råd for, siger Anne Holm Hansen.

»Det handler om at blive medicineret rigtigt. Med den rette medicin vil de hårdest ramte måske stadig have symptomer, men de vil kunne mærke en lindring. Og andre kan blive helt symptomfri. Nogle går bare på apoteket og køber piller i håndkøb, men der findes også dråber, spray og vacciner. Man skal sammen med sin læge finde ud af, hvad man er allergisk over for – og hvad den rigtige behandling er,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.