Få mere ud af pensionen

En aldersopsparing er attraktiv, fordi udbetalingen ikke vil blive modregnet i andre pensionsydelser.

En aldersopsparing er attraktiv, fordi udbetalingen ikke vil blive modregnet i andre pensionsydelser.

Tusindvis af danskere med lav- og mellemindkomster risikerer, at deres pensionsindbetalinger bliver modregnet i ældrechecken og tillægget til folkepensionen.

Men meget få har opdaget en form for pensionsopsparing, der faktisk ikke bliver modregnet.

300.000 medlemmer af Industriens Pension har en såkaldt aldersopsparing. Det svarer til 75 procent af medlemmerne, men kun 1.000 af dem indbetaler penge på den, viser en ny opgørelse.

Bliver hårdt ramt

»Den gruppe bliver meget hårdt ramt, når de sparer op til pension, og derfor er der ingen argumenter for, at de ikke med fordel kan bruge aldersopsparingen,« siger pensionsrådgiver Jørgen Svendsen, som peger på, at tendensen til, at så få indbetaler, nok er repræsentativ for resten af danskerne.

Han anbefaler også dem, der betaler topskat, at udnytte ordningen, fordi du får hele beløbet udbetalt, når du går på pension.

»Det er faktisk smart at få en engangssum udbetalt. Det kan være, du har en rejse, du gerne vil tage, eller noget, du skal betale af på huset. Med livrente får du bare en lille klat hver måned.«

Siden 2013, hvor kapitalpensionen blev afskaffet, har du kunnet oprette en aldersopsparing med en skatterabat.

Fordelene er, at der kun er en beskatning af afkastet på 15,3 procent årligt, hvorimod beskatningen er meget højere, hvis du sparer op i frie midler. Der er ingen modregning i andre offentlige ydelser, og du får hele beløbet i hånden, når du går på pension, så du selv kan forvalte, hvordan du vil bruge pengene. Derimod skal du betale skat nu ved aldersopsparing, mens du først skal betale skat ved udbetalingstidspunktet på en livrente og en ratepension.

Du kan indbetale op til 28.600 kroner om året på aldersopsparingen, men uklarhed og manglende fokus på den nye ordning har parkeret den hos mange. Hvis du vil begynde at indbetale på en aldersopsparing, skal du ringe til dit pensionsselskab og bede om det. En del af pensionsselskaberne har været noget fodslæbende med at tilbyde den attraktive opsparing – især gennem de tvungne firmaordninger. Men nu er alle de største selskaber kommet med med undtagelse af AP Pension, viser et tjek, som Søndagsavisen har foretaget.

Sæt gang i betalingerne

»Langt de fleste har efterhånden fået deres kapitalpension konverteret til en aldersopsparing, men tænker ikke over, at der ikke kommer nye indbetalinger ind på aldersopsparingen,« siger Joan Alsing, forsikringsdirektør i Industriens Pension.

Det kræver, at man aktivt får sat gang i indbetalingerne igen. Aldersopsparingen er nemlig ikke blevet en velbevaret hemmelighed ved et tilfælde, forklarer Jørgen Svendsen.

»Banker og pensionsselskaber vil hellere sælge dig andre produkter, for eksempel en aldersrente, for aldersopsparingen skal de betale skat af nu, mens de kan vente med de andre former, så det tjener de ikke lige så meget på. Men den rådgivning er ikke i kundens bedste interesse,« siger han.

Lige nu forsøger en kommission at løse problemet med de mange, der får pensionsopsparingen ædt op. En stor del af løsningen kan være ordninger som aldersopsparing.

aldersopsparing
  • Med aldersopsparing får du et engangsbeløb udbetalt på pensionstidspunktet.
  • Aldersopsparingen bliver ikke modregnet i folkepensionen eller andre udbetalinger fra det offentlige, som reglerne er nu.
  • Du skal betale skat af indbetalingerne nu. Til gengæld skal du ikke betale skat eller afgift af udbetalingen, når du går på pension.
  • Afkastet bliver kun beskattet med 15,3 procent årligt.
  • Du kan højst indbetale 28.600 kroner (2015) om året.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.