Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Mere kræft i provinsen: “Flyt lægerne ud på landet”

Det var ikke udsigten til en stor pose penge, der trak læge Ulrik Kirk til Fanø. Eksperter foreslår dog, at læger fra de store byer skal kompenseres for at søge mod udkantsområderne.

Det var ikke udsigten til en stor pose penge, der trak læge Ulrik Kirk til Fanø. Eksperter foreslår dog, at læger fra de store byer skal kompenseres for at søge mod udkantsområderne.

Ulrik Kirk er praktiserende læge på Fanø, som er den danske kommune, hvor danskerne oftest rammes af kræft. Han er altså en af de læger, som der er alt for få af i udkantsområderne.

Selvom den tørre kræftstatistik taler sit eget grimme sprog på Fanø, hvor han arbejder, taler Ulrik Kirk varmt om borgerne på den lille ø – og om sit arbejde.

»Det er sandt, at vi har mange ældre på Fanø,« siger han og fortsætter:

»Og jeg må sige, at det er nogle skønne og friske mennesker, selvom de er lidt oppe i alderen. De er særdeles aktive i roklubber, kortklubber, og jeg ved ikke hvad. Folk på mere end 90 år render til alt muligt herovre. Det må jeg tage hatten af for.«

Kræver læger til provinsen

Den store forskel på kræfthyppigheden i landets kommuner får flere eksperter til at kræve en større indsats for at få flere læger til udkantsområderne.

Der er nemlig en tendens til, at kræft oftere rammer borgere i provinsen, da beboerne generelt er en smule ældre, og fordi der føres en mere usund livsstil end i byerne.

Flere praktiserende læger og en stærkere bemanding på sygehuse uden for de store byer vil betyde, at kræftramte danskere i udkantsområderne vil få hurtigere og bedre lægehjælp. Dermed vil deres kræftsygdom hurtigere blive opdaget, og sandsynligheden for at overleve vil øges.

»Efterhånden er der færre og færre sygehuse i provinsen, og byerne har også langt flere praktiserende læger,« forklarer professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet og afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse Jes Søgaard.

Lægerne er dog tilbageholdende med at bosætte sig i provinsen og foretrækker de store byer.

»Vi må erkende, at vores sygehusvæsen ikke er godt nok derude,« siger Jes Søgaard og fortsætter:

»Det vil formentlig være en god idé at kompensere lægerne i sådan en grad, at de vælger at tage arbejde i provinsen.«

Læs også: Sygeplejersker: Vi spilder 3.600.000 timer om året

Ægtefæller gider ikke

Men det er ikke nemt at lokke lægerne ud af de store byer.

»Lægerne står ofte med det problem, at de skal have ægtefællen med, og ægtefællen har ofte problemer med at finde noget at lave i udkantsområderne,« siger næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont.

»Det er klart, at tilbyder man flere penge til læger, der tager job i udkantsområder, vil det hjælpe noget. Men problemet er større end det. Man skal simpelthen generelt løfte udkantsområderne på alle planer. Ikke bare inden for sundhedsvæsnet,« siger han.

Vi skal generelt se på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at bo og arbejde i hele landet – Sophie Løhde, sundhedsministet

Ingen snuptagsløsninger

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) erkender, at lægedækningen i Danmark i dag er for dårlig, og at der er behov for flere læger i provinsen. Den nye regering vil derfor arbejde mod at rette op på det.

»Jeg tror ikke, at der er nogen snuptagsløsninger, men vi skal generelt se på, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at bo og arbejde i hele landet, og så skal vi sammen med lægerne og regionerne se på, om der er behov for yderligere incitamenter, der kan gøre det attraktivt at være læge i alle dele af landet,« siger hun.

Ulrik Kirk tog ikke til Fanø for pengenes skyld.

»Jeg synes, det er meget livsbekræftende at være læge herovre. Det er meget åbne og dejlige folk. Der er højt til loftet her. Jeg flytter aldrig herfra,« siger han.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes