Ugens leder: Hvor mange trafik- dræbte vil vi acceptere?

Ovenstående spørgsmål lyder helt absurd. Alle, der har været i nærheden af nogen, som har mistet deres kære i en trafikulykke, vil instinktivt svare nul.

Men spørgsmålet er relevant i diskussionen om politiets fartkontrol. Hvis farten på landevejene stiger fra 80 til 100 kilometer i timen, så stiger det sandsynlige antal dræbte ved en frontal kollision fra tre til otte.

Omvendt må vi jo også acceptere, at vi i et moderne samfund ikke vil acceptere en hastighedsgrænse på eksempelvis 20 kilometer i timen i byerne og 50 kilometer i timen på landevejen, selvom det givetvis markant ville reducere antallet af trafikdræbte, som de seneste år har ligget omkring 180.

Mere kontrol virker

De fleste bilister – inklussive undertegnede – må jo nok erkende, at fartkontrollen får os til at overholde fartgrænserne, og det videnskabelige bevis for, at farten dræber, er jo indiskutabelt.

Derfor bliver spørgsmålet om, hvor mange trafikdræbte vi vil acceptere, relevant, når vi diskuterer fartkontrol – især efter at politiet har strammet op, så indsatsen fokuseres på færdselssikkerhed og ikke på flest penge i statskassen.

Set i det lys er det en god nyhed, at antallet af fartbøder er vokset kraftigt med de nye fotovogne. For det kan betyde, at vi i år får det laveste antal trafikdræbte i moderne tid – tallene indikerer, at vi kan komme under 150, hvilket er et fald på 30.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.