Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Skift a-kasse, og spar hundredvis af kroner

Mange danskere er medlem af for eksempel 3Fs a-kasse, selvom en række andre a-kasser er langt billigere.

Mange danskere er medlem af for eksempel 3Fs a-kasse, selvom en række andre a-kasser er langt billigere.

Næsten 2.000 kroner om året. Så stor prisforskel er der på kontingentet, hvis man sammenligner den dyreste a-kasse, Dana, med den billigste a-kasse, DSA.

Det viser et stort pristjek af alle a-kassernes kontingent, som portalen Samlino.dk har foretaget for Søndagsavisen. Og du kan sagtens blive i din fagforening, selvom du skifter a-kasse.

»Rigtig mange danskere tror fejlagtigt, at a-kasse og fagforening hænger sammen som en samlet pakke. Sandheden er, at man sagtens kan have a-kasse ét sted og fagforening et andet,« siger direktør i Samlino.dk Kristian Pitzner-Jørgensen.

Det er dog ikke alle a-kasser, du kan melde dig ind i. Nogle a-kasser optager kun medlemmer, der er inden for bestemte fag, mens andre optager alle uanset baggrund. Det kan du nemt tjekke på deres hjemmeside.

Dagpengesatsen er den samme, uanset hvilken a-kasse du er medlem af, og hvad du betaler i kontingent. Derfor skal forklaringen på de store prisforskelle findes andetsteds. Og her kan der være forskellige årsager.

»Nogle har større udgifter til administration end andre. I a-kasser med mange ledige medlemmer eller medlemmer fra fag med stor sæsonledighed er der mere at lave, og det koster ekstra,« forklarer Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke.

Læs også: Fotovogne giver massiv bøderegn

Bruger meget på administration

Ifølge undersøgelsen er der stor variation i a-kassernes omkostninger til administration – fra 70 kroner pr. medlem om måneden til 230 kroner.

En anden årsag til prisforskellene er, at der kan være et højere serviceniveau med eksempelvis vejledning eller tilbud om kurser i at skrive cv og ansøgninger i nogle a-kasser sammenlignet med andre.

Så hvis du frygter at blive ledig eller er i en branche med høj ledighed, kan det godt svare sig at være medlem af en a-kasse, der har mange tilbud under ledighed.

»Et godt råd er derfor at foretage en afvejning af service og pris. Har du behov for specialiseret rådgivning fra din a-kasse? Eller er du udelukkende medlem for at optjene retten til dagpenge?« siger Kristian Pitzner.

Du kan se på deres hjemmeside, hvad de enkelte a-kasser tilbyder, og der er ikke nødvendigvis et en til en-forhold mellem service og pris.

Den sidste årsag til de store prisforskelle kan være svær at gennemskue.

»Det handler om, hvor effektivt a-kassen er drevet, ligesom virksomheders omkostninger også afhænger af effektiviteten,« siger Verner Sand Kirk.

Læs også: Det skal du vide om flygtningene

dET KOSTER A-KASSERNE pr. måned

DSA 407 kr.

Akademikernes a-kasse 412 kr.

BUPL a-kasse 427 kr.

Lærernes a-kasse 427 kr.

FTF A* 430 kr.

AJKS 437 kr.

Socialpædagogerne 440 kr.

Ledernes a-kasse 440 kr.

Min a-kasse 445 kr.

Business Danmark* 445 kr.

Frie Funktionærers* 448 kr.

ASE* 456 kr.

Det Faglige Hus* 462 kr.

Teknisk Landsforbund 462 kr.

CA 464 kr.

FOA 464 kr.

KRIFA* 464 kr.

HK 467 kr.

MA* 469 kr.

Service Forbundet 469 kr.

BFA 479 kr.

3F 481 kr.

Dansk Metal 482 kr.

Fødevareforbundet NNF 492 kr.

Dansk El-forbund 510 kr.

Dana* 568 kr.

* Optager alle.

Kilde: Samlino.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes