Arbejdsløse rammes af gakket jobregel: Skal søge jobs, selvom de allerede har fået et

Selvom Pelle Bundgaard i slutningen af december fik job som eventarrangør, blev han bedt om at søge to jobs om ugen i de fire uger, der gik, til han startede i det nye job.

Selvom Pelle Bundgaard i slutningen af december fik job som eventarrangør, blev han bedt om at søge to jobs om ugen i de fire uger, der gik, til han startede i det nye job.

Det var en lykkelig Pelle Bundgaard, der i december fik tilbudt job som event-arrangør efter at have været på dagpenge, siden han blev uddannet fra Copenhagen Business School. Til gengæld var forundringen lige så stor over beskeden fra a-kassen oven på den glædelige nyhed.

»Jeg skulle søge to jobs om ugen i de fire uger, der gik, til jeg startede i det nye job. Jeg havde stadig de samme forpligtigelser over for dagpengesystemet som før,« siger Pelle Bundgaard. Og det virker grotesk, mener den tidligere dagpengemodtager.

Læs også: Søndagsavisen mener: Stop mistilliden til de ledige

»Det virker lidt som en panikløsning. Vi bruger rigtig meget energi på at få folk i job, og så skal vi bruge endnu mere energi for at få folk i job, som allerede er i job.«

Rådighedsreglerne for dagpengemodtagere siger, at man skal søge minimum seks jobs på fire uger eller et til to jobs om ugen. Ifølge AK-Samvirke kan man bede om at få tilladelse til en mindre intensiv jobsøgningsindsats, hvis man skal starte i job inden for kort tid, men man skal stadig stå til rådighed og søge ansættelser i et eller andet omfang, såsom kortere vikariater. Det var dog ikke det, Pelle Bundgaard blev oplyst om.

»Informationen, jeg fik, var, at jeg skulle søge efter de samme regler, som hele tiden havde været gældende. Det med en mindre intensiv jobsøgning har jeg ikke hørt før,« siger Pelle Bundgaard.

Så mange danskere er trætte af jobbet – her er de fem største arbejdsglædedræbere

Mange søger planløst
I fagforeningen Djøf får de mange henvendelser fra medlemmer, der oplever, at de skal søge to job om ugen, selvom de har fået et arbejde, som de skal starte på inden for få uger.

»Vi synes, det er rimeligt, at man som dagpengemodtager skal stå til rådighed, men det er mildest talt uhensigtsmæssigt, at den ledige skal søge job i den her situation. Jo kortere tid der er til, man skal starte i jobbet, des mere absurd er det,« siger administrerende direktør for Djøf Privat Allan Luplau.

Og selvom nogle kan få lov til at søge mindre intensivt, bør man slet ikke skulle søge job med så kort tid til jobstart, mener man i fagforeningen.

»Det er fair nok, at man tager et kort vikariat, hvis man bliver kontaktet af en arbejdsgiver, men at sidde og skrive ansøgninger er spild af den lediges, men søreme også arbejdsgiverens tid,« siger Allan Luplau.

Lykkeeksperten: Er du lige blevet fyret? Tillykke!

Minister fastholder regler
Det har ikke været muligt at få et interview med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), men han skriver i et e-mailsvar til Søndagsavisen, at han ikke har i sinde at ændre på reglerne.

»Dagpengesystemet er en forsikringsordning, og derfor er det en grundlæggende betingelse, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrager i det omfang, man kan. Det betyder blandt andet, at man skal være aktivt jobsøgende – også selvom man har fået et job,« skriver han og fortsætter.

»Man skal selvfølgelig kun søge kortere vikariater eller andet, som man kan nå, før man starter i det nye job, men der kan godt være arbejdsgivere, som har behov for arbejdskraft i en kort periode.«

Det undrer den nyansatte Pelle Bundgaard.

»Jeg tror, arbejdsgiverne hele tiden får ansøgninger fra folk, der ikke vil have jobbet. Det er et system, der bygger på, at man skal sætte et vist antal flueben i nogle bokse, men det giver ikke mening.«

Flere tegner lønsikring: Se, hvem der især frygter at miste sin indkomst

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.