Vi lyver os bedre, end vi er

Kender du nogen, som er kommet hjem fra ferie og levende har fortalt om, hvor perfekt alting var? Mange pynter på sandheden for at blive anerkendt.

Kender du nogen, som er kommet hjem fra ferie og levende har fortalt om, hvor perfekt alting var? Mange pynter på sandheden for at blive anerkendt.

»Vi lyver da allesammen en gang imellem, gør vi ikke det?«

56-årige Anette Ibsen reagerer instinktivt, da Søndagsavisen en kold dag i marts stopper hende på gaden og spørger, om hun nogensinde har pyntet på sandheden for at fremstå i et bedre lys.

»Det har jeg da,« erkender hun blankt – og slutter sig dermed til den halvdel af befolkningen, som indrømmer, at de har løjet sig bedre, end de er.

15 ting ALLE lyver om

Vi er gået på gaden for at spørge ind til danskernes små røverhistorier.

»Folk maler et glansbillede. Vennerne kommer hjem fra ferie og fortæller, hvor dejligt og perfekt alt har været. Så spørger man ind til det, og så viser det sig faktisk, at maden var skuffende, der var langt ind til byen, og børnene var besværlige. Mange pynter på sandheden for at blive anerkendt og hørt,« mener Anette Ibsen.

En forklaring, der ikke er helt ved siden af skiven, forklarer praktiserende psykolog Jacob Mosgaard.

De har løjet sig bedre

58% har taget nogen i at lyve  sig bedre, end de er

De er blevet taget i at lyve:

  • En kollega 39%
  • En ven 32%
  • Et familiemedlem 25%
  • En partner 16%

Kilde: YouGov, 1.014 adspurgt

En del af fællesskabet
»Anerkendelse er det helt rigtige ord. Vi lyver og overdriver, fordi vi frygter at være anonyme,« siger han og uddyber:

»Vi vil gerne lægges mærke til og være en del af det fællesskab, der opstår, når vi er i en gruppe og snakker om noget spændende. Vi vil gerne have noget at byde ind med, og hvis vi ikke har det, så pynter vi måske på sandheden for at blive bemærket,« forklarer han.

For den 36-årige gymnasielærer Caroline Quist-Rossen er det stort set altid for at få anerkendelse, når hun smører tykt på.

»Sidder man i en gruppe og har det sjovt og griner, kan jeg godt finde på at overdrive lidt. Jeg vil jo også gerne have, at de andre griner af den historie, jeg fortæller. Jeg vil gerne imponere,« siger hun og tilføjer eftertænksomt:

»I sidste ende handler det vel om, at vi gerne vil anerkendes og elskes. Det er vores mest basale behov som mennesker.«

Men der er også noget andet end øjeblikkelig anerkendelse, der driver os til at pynte på sandheden, mener Johannes Andersen, sociolog på Aalborg Universitet.  Løgnene bidrager nemlig til en løbende succeshistorie, vi fortæller om os selv.

Din chef ved godt, du lyver: Her er de syv mest brugte løgne

Tidobler mængden af lektier
»Vi lever i en Facebook-tid, hvor det handler om at fremstille sig selv i et positivt lys. Det gør vi så blandt andet ved at smøre tykt på, hvis det er nødvendigt. Vi har ikke noget imod at bruge hjælpemidler som overdrivelse for at fremstå som en succes,« siger han.

For den 29-årige studerende Jeppe Bjerre er det lige netop de små ting i hverdagen, der indimellem får lidt ekstra krydderi. 20 siders lektier kan sagtens blive løjet op til 200, når andre spørger, hvor meget han har for.

»Det gør jeg vel for at få en bedre respons. Og den er altid bedre, hvis historien er lidt vildere,« forklarer han.

Ifølge Johannes Andersen er løgnene ikke et nyt fænomen.

»I gamle dage var bondemandens gård også altid pænest ud mod vejen. Vi vil gerne have den pænest mulige facade, og hvis vi skal pynte lidt, så gør vi det,« siger han.

»Et usundt fællesskab«
Løgnene er dog ikke altid udelukkende drevet af, at vi gerne vil fremstille os selv i et mere positivt lys. Der er også situationer, hvor vi føler os presset til at pynte på sandheden.

»Mange løgne opstår faktisk på grund af et usundt fællesskab, hvor der nærmest er en konkurrencekultur i vennekredsen. Hvis det konstant handler om at overgå hinanden med vilde historier og bedrifter, føler man sig måske presset ud i en løgn. Og så er problemet måske mere den kultur, man har i vennekredsen, end det er personens løgn,« siger psykolog Jacob Mosgaard.

Lyve

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1