Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Så meget må chefen bestemme over din ferie

Er du er i tvivl om dine rettigheder vedrørende ferie, er det en god idé at kontakte din faglige organisation, lyder rådet fra HK/Privat.

Er du er i tvivl om dine rettigheder vedrørende ferie, er det en god idé at kontakte din faglige organisation, lyder rådet fra HK/Privat.

Et nyt ferieår venter lige om hjørnet, og mange danskeres feriekonto tankes op.

Men er det dig eller chefen, der bestemmer, hvornår du kan flade ud og sætte hjernen på feriemood?

»Det er arbejdsgiveren, der i forhandling med medarbejderne bestemmer, hvornår ferien skal afholdes. Typisk er det sådan, at medarbejderne kan komme med deres ønsker, og hvis ikke alle ønsker kan imødekommes, så er det arbejdsgiveren, der har det sidste ord,« forklarer Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat.

Det skal du tjekke, inden du bestiller din ferie på nettet

Kærestekortet holder ikke
Skal du indgive ønsker om ferie til chefen, og ved du, at dine kollegaer har planer om at pakke kufferten i samme periode, så er argumentet om, at du skal på ferie med kæresten, ikke noget, der sætter de andres ønsker bagerst i køen.

»Det eneste hensyn, arbejdsgiveren skal tage, er til medarbejdere, der ønsker at holde ferie i deres barns skoleferie. Medarbejderen kan dog ikke bestemme hvornår i skoleferien, men har fortrinsret til, at ferien skal ligge på et tidspunkt i barnets ferie,« fortæller Klara Hoffritz.

Skal du på ferie? Så vær opmærksom på denne farlige cocktail

Går ikke på tur
Selvom dine ønsker blev forbigået sidste år, er det heller ikke et kort, der slår de andres.

»Ligesom der er nogle, der er bedre til at forhandle løn end andre, er nogle bedre til at forhandle ferie. Men chefen skal have en god grund til ikke at imødekomme dine ønsker, og det kan kun ske af hensyn til virksomhedens drift,« forklarer advokaten i HK/Privat.

Her er 10 gyldne pakketips, du skal læse, inden du pakker kufferten

Du må ikke arbejde under ferie
Har du stadig ferie til gode i det ferieår, der går på hæld, kan der være håb endnu. Du kan nemlig få udbetalt eller overført din femte ferieuge. Står der mere på kontoen med feriedage, er det bare ærgerligt, det må du skyde en hvid pil efter.

»Pointen med ferieloven er, at ferien ikke skal kunne konverteres til ekstra løn. For at hverken du eller din arbejdsgiver skal have et økonomisk incitament til, at du ikke får holdt din ferie, skal feriepengene afregnes til feriefonden,« forklarer Klara Hoffritz.

Er du forhindret i at afholde den ferie, du skal på grund af arbejde, eller bliver du kaldt på arbejde midt i din ferie, kan du ikke holde ferie samtidig.

»Det er forbudt at arbejde, hvis du holder ferie. Hvis du bliver nødt til at komme på arbejde, fordi det hele er ved at brænde sammen, skal du aftale med din chef, at du afbryder ferien, og hvad kompensationen er, og at du får feriedagene på et andet tidspunkt. Gør du ikke det, risikerer du, at det, du har fået i løn for de dage, du har arbejdet, skal indbetales til feriefonden. Og du kan hverken få penge eller feriedage tilbage igen,« understreger Klara Hoffritz.

Indbrudstyvene har frit spil i ferieforladte hjem: Sådan sikrer du dig

Sådan er reglerne
Du har ret til 3 ugers sammenhængende sommerferie. Din chef skal forhandle med dig om, hvornår den skal ligge. Hvis din chef vil det, kan vedkommende varsle det tre måneder forinden.
Din chef skal også forhandle med dig om, hvornår du skal holde resten af din ferie. Hvis din chef vil det, kan han eller hun varsle det en måned, inden du skal holde din ferie.
Er du forhindret i at holde din ferie, fordi du har været langtidssygemeldt, på barsel, værnepligtig eller lignende, kan du få udbetalt feriegodtgørelse for de feriedage, du har været forhindret i at afholde.
Kilde: HK/Privat

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes