Forsvinder dit job? Se, om du vil blive erstattet af en computer inden for få år

fyret

fyret

Kunstig intelligens, computeres evne til at analysere data og indbyggede sensorer i ting vil inden for den nærmeste fremtid gøre en række jobfunktioner overflødige.

Sekretær, ejendomsmægler og sportsdommer er nogle af de funktioner, som computerne især ånder i nakken, vurderer Jacob Madsen, ledelsesekspert og direktør i rådgivningsvirksomheden Entreprenans.

»Jeg tror, at det kommer bag på de fleste, hvor hurtigt det kommer til at gå. Hvis jeg var ejendomsmægler, ville jeg gøre mig nogle grundige overvejelser. Det unikke og profitable mellemled, der før var mellem køber og sælger, vil være uddødt om tre-fem år, for der dukker hele tiden nye platforme og teknologier op. Samme tidshorisont spår jeg også en række funktioner i banker og supermarkeder og på kontorer,« siger han.

Arbejdsløse rammes af gakket jobregel: Skal søge jobs, selvom de allerede har fået et

købt eller solgt?
Disse jobs er i farezonen
  • Kontorjobs og administrative jobs
  • Sportsdommer
  • Ejendomsmægler
  • Bankrådgiver
  • Journalist
Disse jobs vil overleve
  • CEO (og ledelse generelt)
  • Antropolog
  • Psykolog
  • Arkæolog
  • Computer-systemanalytiker (herunder matematiker)Kilde: Jacob Madsen, ledelsesekspert og direktør i rådgivningsvirksomheden Entreprenans

ejendomsmægler

Ejendomsmæglere kan om få år være fortid. Foto: Colourbox

Kvinde blev bortvist og fyret for at møde op i flade sko

Efteruddannelse i fokus
I HK/Privat er man opmærksom på, at medlemmerne er udfordrede, men her er strategien at skrue op for efteruddannelsesblusset frem for at blive tynget af nederlagsstemning, fortæller Simon Tøgern, sektorformand i HK/Privat.

»De klassiske HK-jobs har været udsat for en omvæltning, siden computeren erstattede skrivemaskiner og regnemaskiner. Derfor har vi et øget fokus på, at vores medlemmer hele tiden skal efteruddanne sig, og i kraft af vores indsats har vores medlemmer fået skrevet ind i deres overenskomst, at de har ret til efteruddannelse,« fortæller han.

Mens computeren risikerer at sætte visse funktioner skakmat, er der andre, hvor mennesker langt ud i fremtiden vil have førertrøjen, spår Jacob Madsen.

»Computere mangler stadig kognitive evner og har svært ved systemtænkning og kritisk analyse. Så selvom en computer vil have let ved at stille en diagnose, vil den ikke kunne udkonkurrere psykologerne, når det gælder samtaleterapi, eller kunne overtage antropologernes komplekse studie af menneskers adfærd. Der vil også stadig være behov for ledelse,« siger han.

Her er 10 gode råd, hvis du bliver fyret

Dyrk kreativiteten
Jacob Madsen anslår, at 65 procent af de børn, der begynder i skole i dag, blandt andet på grund af den teknologiske udvikling vil få et job, som ikke eksisterer i dag.

»Hvis vi kigger 200 år tilbage, var næsten 60 procent af os beskæftiget i landbruget, nu er det måske under to procent, men det betyder jo ikke, at resten er blevet arbejdsløse. Vi har bare fundet noget andet at lave. Jeg tror, at vi i fremtiden kommer til at eksperimentere mere og dyrke det kreative. Derfor er der behov for at reformere uddannelsessystemet, så man ikke har en opdeling mellem humaniora og science, da vi i fremtiden får behov for, at folk kan begge dele. Samtidig skal vi også sikre, at vi ikke slår børnenes kreativitet ihjel i 1. klasse,« siger han.

Lykkeeksperten: Er du lige blevet fyret? Tillykke!

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.