Hver fjerde dansker har stjålet: Se her, hvem vi stjæler fra

Har du nogensinde slingret ud fra et værtshus med ølglas i lommen, snuppet en cykel, som ikke var din, eller taget en kuglepen med hjem fra dit arbejde?

Har du nogensinde slingret ud fra et værtshus med ølglas i lommen, snuppet en cykel, som ikke var din, eller taget en kuglepen med hjem fra dit arbejde?

Har du nogensinde slingret ud fra et værtshus med ølglas i lommen, snuppet en cykel, som ikke var din, eller taget en kuglepen med hjem fra dit arbejde? Så er du langtfra alene.
En undersøgelse, som You­Gov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at 23 procent af danskerne har stjålet, efter at de blev 18 år.

Værtshuset Snork på Enghave Plads i København er et af de steder, hvor man oplever, at gæsterne har lange fingre.

»Vi har en tradition med, at vores stamgæster køber et askebæger med hjem, når de har været i udlandet, og det belønner vi med en fadøl. Det er typisk dem og vores messinglysestager, som bliver stjålet,« fortæller Mathias Kølster, der er bartender på Snork.

Peter Terkildsen, der er stamgæst på værtshuset, har opdaget, at det især er en bestemt gruppe, der putter ting i lommerne.

»Af en eller anden årsag er det typisk piger, der gør det. Man kan spotte dem ved, at de vender bunden i vejret på askebægret for at se, om det er noget værd. En aften var der en pige, der stjal et askebæger, der lignede en indianer. Alle vidste, at det var hende, der havde taget det. Dagen efter stod det ude på et af bordene i en plasticpose. Der var åbenbart en, der havde fået dårlig samvittighed,« fortæller han.

Se her, hvad danskerne er mest pinlige over at købe i supermarkedet

Dem stjæler vi fra
Hvem man stjæler fra, kan afhænge af, hvor gammel man er. Derfor er det angivet i parentes, om svarpersonen var over eller under 18 år, da tyveriet fandt sted.
  • Arbejdsplads (fyldt 18 år) 16%
  • Værtshus (fyldt 18 år)7%
  • Butik (under 18 år) 22%
  • Forældre (under 18 år) 22%
Kilde: YouGov, 919 svar

Spændingen vinder
At de lange fingre bliver tændt, når der ryger promiller indenbords, skyldes ifølge psykolog Jacob Mosgaard, at de store etiske spørgsmål om, hvad man må og ikke må, går fløjten – det, der er spændende og udfordrende, vinder.

»Når man drikker, har ‘her og nu’-stemmen en tendens til at vinde. Jo mere voksen man bliver, jo mere vil man tænke, at et enkelt glas ikke vil ruinere nogen. For alt er relativt, også etik. Dem, der stjæler et glas, vil nok ikke begå et røveri på en tankstation på vejen hjem,« siger han.

Mathias Kølster kan godt blive sur, hvis gæsterne render med et askebæger, han holder meget af. Han kan dog ikke helt pudse sin egen glorie, når det gælder at gå på askebægerrov.

»Da jeg var 18 år, stjal jeg et Tuborg-askebæger fra Rytme Hans på Østerbrogade,« siger han og smiler.

Her er Danmarks dummeste tyveknægte

Tyveri eller personalegode?
I undersøgelsen svarer 16 procent af danskerne, at de har stjålet noget fra deres arbejdsplads, men det er ikke sikkert, at alle betragter det, der egentlig er tyveri, som tyveri, mener Jacob Mosgaard.

»Hvis man har en politimandsmoral, er at stjæle at stjæle, men de fleste af os gradbøjer det. At tage en kuglepen med hjem fra arbejdet kan folk se som et personalegode, og det kan også være, at arbejdspladsen synes, at det er helt fint,« siger han.

Så mange danskere har begået forsikringssvindel

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1