Sådan undgår du at få stress, når andre har fri og holder ferie

Grundig planlægning kan være en stor hjælp for dem, der sidder tilbage, når halvdelen af kollegaerne stryger på sommerferie.

Grundig planlægning kan være en stor hjælp for dem, der sidder tilbage, når halvdelen af kollegaerne stryger på sommerferie.

Hvor man før kunne frygte at skulle kæmpe med at få tiden til at gå, når man skulle arbejde i industriferien, efterlader sommeren ikke længere landets arbejdspladser i en tilstand af dvale.

»Det med at forvente, at telefonen ikke ringer, når det er industriferie, er noget, der hører fortiden til. I dag er der kunder i butikken året rundt. Derfor kan man godt komme til at føle, at man skal lave det hele, hvis man ikke har fri,« siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.

Tag snakken nu
For at undgå den værste travlhed, når mandskabet på kontoret er skåret ind til benet, er det en god idé med en plan over, hvad der skal gøres hen over sommeren.

»Folk har det med at ryddet op på bordet, når de tager på ferie. Det betyder, at opgaverne rykker hen til andre, som risikerer at føle, at de er ved at drukne i alt det, de skal nå. Derfor er det en fordel for alle, at man allerede i begyndelsen af juni tager en snak om, hvad der skal laves hen over sommeren, hvem der tager sig af hvad, og om der skal bookes hovedrengøring eller ryddes op på kontoret. En plan kan også være med til at give en følelse af, at der er en mening med at komme på arbejde,« forklarer Marianne Vind.

7 overraskende tegn på stress

Kom hinanden ved
En plan gør det tillige lettere at overskue, om der er tid til at afspadsere, hvis man når i mål med alle sine opgaver. Husk dog, at afspadsering skal aftales med chefen.

»Man kan ikke holde ferie eller afspadsere uden at have aftalt det med chefen, men man skal heller ikke ringe hjem og forstyrre chefen, hvis vedkommende holder ferie. Så aftal på forhånd, i hvilke situationer det er o.k. at afspadsere, så man er sikker på, at arbejdspladsen er dækket ind,« siger Marianne Vind.

Men man skal også huske at bruge sommeren til at komme hinanden ved, når der er luft til det.

»Når det er 26 grader udenfor og blå himmel, kan det godt være svært at være engageret til at arbejde. Så husk også at dyrke det sociale – hold lidt længere kaffepauser, og inviter naboafdelingen til fredagsmorgenmad, så sommeren også bliver brugt til at lære hinanden at kende på kryds og tværs af arbejdspladsen,« lyder rådet fra næstformanden i HK/Privat.

Hold fri, når du har fri: 5 tips til mindre stress i din weekend

Det sker der i din krop, når du får stress

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.