Åbn verden for danske studerende

Langt flere danske studerende bør tage et studieophold i udlandet, mener Palle Steen Jensen.

Langt flere danske studerende bør tage et studieophold i udlandet, mener Palle Steen Jensen.

Politikere, arbejdsgivere og studerende er enige om, at studieophold i udlandet er en rigtig god idé i en globaliseret verden. Desværre kommer færre danske studerende afsted på længere studieophold, viser nye tal.

De seneste uger har der været megen fokus på ændringer af SU’en og begrænsning af udenlands­ke studerendes adgang til sociale ydelser. Det handler om globalisering og kommende generationers udbytte af deres uddannelse.

Men desværre bliver der i debatten ofte overset en helt oplagt mulighed for at styrke uddannelserne og klæde unge bedre på til internationaliseringen: studieophold i udlandet.

Hvert år hjælper vi hos EDU nervøse og forventningsfulde danske studerende afsted på udlandseventyr på universiteter over hele verden. De vender hjem fulde af selvtillid og med ny indsigt i andre kulturer og arbejdsmåder. Og så får de styrket cv’et og netværket med bedre jobmuligheder til følge. Faktisk mener syv ud af ti af dem, at opholdet har gjort det lettere for dem at få et job.

Løn eller interesse? Sådan vælger unge uddannelse

Færre danske unge rejser ud
Skiftende regeringer har da også villet sende flere danske unge til udlandet for at studere. Fogh-regeringen indførte i 2008 den såkaldte udlandsstipendieordning, der giver de studerende bedre muligheder for studieophold. Og den tidligere regering var dristig nok til at sætte tal på deres målsætning: 50 procent af alle danske studerende skulle tage en del af deres uddannelse i udlandet i 2020.

Målsætninger alene skaber dog sjældent forandring. Faktisk er det lidt færre end hver femte studerende, der rejser til udlandet for at studere. Det tal har overordnet været svagt stigende de seneste tre år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men tallene gemmer på et fald i andelen af studerende med et ophold i udlandet på mere end tre måneder – og det er altså de ophold, der virkelig gavner. Først her kommer de unge ud af deres komfortzone og lærer at begå sig i en anden kultur og et andet studiemiljø.

Sådan får du job som nyuddannet

Sådan kommer flere afsted

For at fjerne barrieren for danske studerende er tre indsatser altafgørende:

Vi skal fastholde de ordninger, der giver studerende mulighed for at for at få pladser på de bedste universiteter i udlandet.

Vi skal sikre, at de studerende får information om alle mulighederne for at rejse ud. Her har de danske uddannelsesinstitutioner en stor rolle at spille.

Vi skal undgå at udhule udlandsstipendiet, når det danske taxametersystem skal revideres.

Danske studerende i høj kurs
Der er et stort potentiale for, at flere danske unge kommer afsted og vender hjem med nye kompetencer fra verdens bedste universiteter i udlandet. Til stor gavn for dem selv, de danske virksomheder og ikke mindst det danske samfund. Det understreges hvert år, når vi holder uddannelsesmessen EDU Days. Her kommer nogle af verdens mest profilerede universiteter til Danmark for at vise sig frem for danske studerende. De melder, at danske studerende er i høj kurs på grund af deres høje faglige niveau og lyst til at deltage i et globalt studiemiljø.

Og kigger vi over sundet til Sverige og Norge, rejser langt flere studerende til udlandet for at studere. Vi bør sende mindst lige så mange studerende til udlandet som vores nordiske naboer. For i en verden med stigende globalisering og international påvirkning og konkurrence er den tidligere regerings målsætning om, at hver anden danske studerende skal have læst i udlandet, ikke bare rimelig – den er også nødvendig.

10 uddannelser, der overrasker – og garanterer job med det samme

EDU
EDU repræsenterer 53 anerkendte universiteter i hele verden, heriblandt 14, der er rangeret blandt verdens 100 bedste universiteter.
Det seneste halvandet år har EDU også hjulpet med praktik i Asien, Canada og USA.Palle Steen Jensen grundlagde EDU i 1999.

Disse uddannelser skal du vælge, hvis du vil have den højeste løn

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.