Sexchikane gør folk syge

Både små og store episoder med sexchikane kan øge sygefraværet, fortæller en ekspert.

Både små og store episoder med sexchikane kan øge sygefraværet, fortæller en ekspert.

Sexchikane sætter kraftige spor på folks helbred og lysten til at gå på arbejde. Det viser en undersøgelse fra 3F blandt 1.000 tillidsrepræsentanter.

10 procent svarer, at de har oplevet, at en kollega, der blev udsat for sexchikane, efterfølgende blev sygemeldt, og 83 procent vurderer, at sexchikane øger sygefraværet. Det skriver Fagbladet 3F.

Annie Høeg, der er professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, peger på, at flere undersøgelser viser, at både små episoder i hverdagen og grov sexchikane med berøring kan give mere sygefravær.

»Hvis man er udsat for sexchikane i en længere periode, nedbryder det folks selvværd. Og det kan især være voldsomt, hvis det er kollegaer eller chefen, der udøver chikanen. Det fører til magtesløshed,« siger hun til Fagbladet 3F.

Sådan håndterer du sexchikane

Arbejdsgiveren skal gribe ind
Hos 3F håber man, at beskæftigelsesministeren vil lade sig inspirere af Storbritannien, hvor arbejdsgiveren skal betale erstatning, hvis det viser sig, at de kunne have forhindret, at en ansat blev udsat for sexchikane.

Chefkonsulent i arbejdsmiljø hos Dansk Erhverv Michael Bacci vil ikke forholde sig til 3F’s anbefaling, da han ikke kender praksis, men fortæller, at organisationen betragter sexchikane som et alvorligt problem.

»Det er velkendt, at der er en sammenhæng mellem mistrivsel og fravær. Og uanset eventuelle økonomiske konsekvenser er chikane på arbejdspladsen ikke i orden, og arbejdsgiveren skal naturligvis undersøge det nøjere, hvis der er en konkret mistanke om det, og gribe ind, hvis det faktisk er tilfældet,« siger han til Fagbladet 3F.

Fem gode råd mod stress på jobbet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes