Kan man blive fyret for at sne inde?

Kan man blive fyret, hvis det har sneet så meget, at man ikke kan komme på job?

Kan man blive fyret, hvis det har sneet så meget, at man ikke kan komme på job?

I denne uge er sneen væltet ned over store dele af landet. Og hurtigt havde vi balladen med biler, der ikke kunne komme ud af indkørslerne, cykler, der ikke ville frem, forsinkede tog og busser, der kørte fast i sneen.

Sneen forhindrede mange i at møde på arbejde som planlagt, men hvilke regler gælder så? Det har vi spurgt faglig sekretær i HK/Privat Jesper Schmidt Sørensen om.

Har man ret til kuldefri fra arbejdet?

Hvad skal man gøre, hvis det har sneet massivt, når man skal på arbejde?

»Du skal tage afsted i rigtig god tid og ringe til din chef, hvis du bliver forsinket på vejen. For hverken forsinkede busser, aflyste tog eller en bil, der er sneet inde eller ikke vil starte, giver dig ret til at blive hjemme. Heller ikke selvom en snestorm har lammet hele landet. Reglerne siger, at det principielt er din arbejdsgiver uvedkommende, om du har problemer med at komme på arbejde.«

Hvad hvis det er helt umuligt at nå frem?

»Du skal som udgangspunkt gøre, hvad du kan for at møde op. Men hvis det er helt umuligt, skal du give din arbejdsgiver besked hurtigst muligt. Det vil være lovligt fravær, men din chef har ret til at trække dig i løn for de timer, du ikke er på arbejde. Du kan også prøve at aftale med chefen, at du arbejder hjemmefra, hvis det kan lade sig gøre. I det tilfælde skal du have din løn.«

Kan man blive fyret for at være syg?

Kan jeg blive fyret for ikke at møde op, hvis det skyldes vejret?

»Det har vi ikke set eksempler på. Hvis der er et ansættelsesforhold, er udeblivelse på grund af snevejr ikke en gyldig grund til at fyre en medarbejder, der har gjort sit yderste for at nå frem. Kommer det til en faglig sag, skal man kunne dokumentere, at man har gjort, hvad man kunne for at nå frem, og at man har informeret arbejdsgiveren løbende, når man ikke kunne møde til det aftalte tidspunkt. Det vil sige hver dag, hvis det varede flere dage. Det er ikke nok at se ud ad vinduet og konstatere, at det sner, og tænke, at så må man blive hjemme.«

Får jeg løn, hvis arbejdspladsen holder lukket på grund af sneen?

»Ja, arbejdsgiveren er forpligtet til at betale løn til medarbejdere, som får besked på at blive hjemme.«

Undgå fyring efter julefrokosten

Artiklen blev bragt første gang d. 28/11-2015.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.