Sådan får du job som nyuddannet

Det er vigtigt at finde gåpåmodet frem, hvis du som nyuddannet har svært ved at lande dit første job. Det værste, du kan gøre, er ikke at gøre noget.

Det er vigtigt at finde gåpåmodet frem, hvis du som nyuddannet har svært ved at lande dit første job. Det værste, du kan gøre, er ikke at gøre noget.

Jublen over at være blevet færdig med studiet bliver hos mange nyuddannede afløst af en bekymring om, hvordan man skal få hul igennem til arbejdsmarkedet. Selvom det kan føles, som om der skal et mirakel til, før man kan sætte sin signatur på en ansættelseskontrakt, må man endelig ikke lade sig slå ud, understreger Hanne Bjerg, jobrådgiver hos Krifa.

»Der er altid de særligt dygtige. Dem, der har været ude i god tid eller har været heldige, som stormer ud og får et job, og så er der alle de andre, der skal intensivere jobjagten. Det værste, man kan gøre, er at lade være med at gøre noget,« forklarer hun og råder til, at man ser jobsøgning som et fuldtidsjob med faste arbejdstider, så man også holder fri og lader op til at fortsætte jobsøgningen.

7 tip: Vær et skridt foran til jobsamtalen

Ansøgning eller håndtryk
Hvad man som nyuddannet skal gøre for at feje årgangens stjerneskud eller dem med et alenlangt cv af banen, afhænger af, hvilken branche man søger job inden for.

»I nogle brancher skal man gå den traditionelle vej og sende en ansøgning og et cv, mens vejen til et job i andre brancher bliver skabt gennem netværk, eller ved at man ringer eller møder op det sted, man gerne vil arbejde. En mulig vej til et fast job kan også være via vikariater og projektansættelser, som ofte bliver besat gennem netværk eller ved, at arbejdsgiveren er blevet gjort opmærksom på dig,« forklarer Hanne Bjerg.

Ung og frisk
Kniber det med at sætte hak ved alle de kompetencer, som arbejdsgiveren har listet i jobopslaget, skal man endelig ikke reklamere med sine fejl og mangler, men sælge sig selv på de ting, man faktisk kan.

»En del arbejdsgivere kan godt lide, at man både har en vis ydmyghed og er klar til at lære og starte fra bunden, og at man samtidig er ambitiøs og har gåpåmod. Så vis, at du er ung og energisk. Og har du haft et studiejob eller dyrket en sport, som du kan bruge til at synliggøre, at du er servicemindet og er vant til at tænke dig ind som en del af en helhed, så skal du fremhæve det på dit cv,« lyder rådet fra Krifa.

Pas på kropssproget til jobsamtalen: De 10 mest almindelige fejl

Fokus på livserfaring
Tilhører du gruppen af nyuddannede, der føler, at det vil være at pynte på sandheden at kalde sig ung, skal det ikke give dig grå hår, nærmere tværtimod.

»Er du en moden nyuddannet, så er det godt at vide, at arbejdsgivere værdsætter nyuddannede, der i kraft af livserfaring ofte præcist ved, hvad de kan personligt, og hvad de vil fagligt. Er du eksempelvis nyuddannet sygeplejerske på 47 år, har du en enorm styrke i din livserfaring,« fortæller Hanne Bjerg.

Præsentation, jobsamtale eller eksamen? 5 trin til til at undgå nervøsitet

Disse uddannelser skal du vælge, hvis du vil have den højeste løn

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.