Få jobbet: Sådan lærer du at sige det ‘rigtige’

Ansøgningen blev tilsyneladende godkendt, skjorten er strøget, du skal til samtale, og du står allerede med det ene ben i dit nye job i din helt nye karriere.

Hvis du vel at mærke har serveret dig selv så godt som muligt for modtageren, skabt en kemi og ’matchet’ de folk, der skal vurdere dig og veje for og imod.

Coach: Slå autopiloten fra! Læs mere på Q.dk

Spørgsmål til jobsamtalen
Det kan du nemt lære, fortæller NLP-coach Jane Rosengren, som er karierecoach.

Og det er præcis dét, du skal. Sige det rigtigt. Det hedder f.eks. ikke ’hvis I ansætter mig, men ’når I ansætter mig,’ og så videre.

– Der sker forskellige ting i hovedet på modtageren, når vi siger ’hvis’ og ’når’, og det siger næsten sig selv, at man med det ene skaber tvivl og med det andet næsten allerede på forhånd har skabt et billede af, at man selvfølgelig får jobbet, fortæller Rosengren.

Du skal fange stemningen
NLP kan lære dig at skabe den gode stemning i lokalet, gi’ folk fornemmelsen af, at I er på bølgelængde og har kemi. Også selv om den måske ikke helt gi’r sig selv. Og det handler om alt andet end at lyve, men om at ’matche terminologien’, siger Rosengren.

– Man gør sig selv til en af dem – også ved at fange hele stemningen omkring bordet: Hvordan sidder vi, hvad drikker vi, hvordan er kropssproget?

Spot din usunde perfektionisme. Se hvordan på q.dk

Monkey see, monkey do
Du gør simpelthen det samme som dem – også når du i din ansøgning til jobbet anvender de samme ord, som de selv har brugt i jobopslaget. Og lige som du på forhånd har gjort dig tanker om påklædningen og klædt dig efter, om det er en børnehave eller Mærsk, du skal besøge, siger hun.

De sproglige forudsætninger er et værktøj, du kan bruge ti jobsamtalen. Ud med ’hvis’ og ind med ’når’. Med dét antager du nogle ting på forhånd, dæmper tvivlen og forestiller dig, at ting faktisk lykkes.

– På den måde præger man sin egen hjerne og siger: Det kommer til at ske, siger Rosengren.

Sådan får du lysten til ham tilbage! Find svaret på Q.dk

Og selv om teknikkerne kan bruges her og der og alle vegne og er endnu mere vigtig f.eks. på hjemmefronten, er det et gevaldig og vigtigt plus, når kemien er der til jobsamtalen, inden du altså ha fået fingrene i jobbet.

– Nogle gange er den der jo bare, og andre gange skal man arbejde for den, men NLP kan altså lære dig at skabe kemien eller genoprette den – og det kan være dét, der afgør, om jobbet bliver dit. NÅR det altså bliver dit.

Jane Rosengren er NLP-træner, uddannet på Life Mastery University i USA hosTony Robbins

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.