Sådan holder du dig fokuseret: Gode råd til dig, der skriver eksamensopgave

Planlægning og struktur lyder ikke så sexet, men lidt overblik kan virkelig gavne din skriveproces.

Planlægning og struktur lyder ikke så sexet, men lidt overblik kan virkelig gavne din skriveproces.

Sidder du også lige nu og kæmper med din eksamensopgave? Så ved du, at overspringshandlinger er din nye bedste ven, og det at holde koncentrationen er lige så svært som at lære et nyt fremmedsprog på en uge: Umuligt!

Du tager dig selv i utallige gange at kigge ud af vinduet, hvor du opgivende ser på det liv, der passerer dig forbi, og det eneste, du ønsker er, at eksamen er overstået, eller opgaven skriver sig selv. Det sker bare ikke.

Inden vi går i gang, vil jeg blot tilføje, at hvis du endelig skal foretage dig en overspringshandling eller to, så vælg nogle, der er en smule konstruktive eller brugbare.

Mellem dig og mig kan jeg for eksempel afsløre, at denne artikel blev foretaget som en overspringshandling, endda en perfekt en af slagsen – og så har jeg ikke sagt for meget.

Læs også på MY DAILY SPACE: Det er typisk dig, når du læser eksamen

Når du tænker på alle de sider, du skal skrive og alle de teorier, du skal have genopfrisket, så kan det godt være tiltalende at smide håndklædet i ringen. Men det kan lade sig gøre! (Foto: Pexels)

Du vælger at bruge tid på en million ting, som du normalt aldrig ville finde synderligt appetitligt, og det udskyder bare det uundgåelige – så hvad med at komme i gang? Jeg ved godt, at det kan være svært, men jo hurtigere du kommer i gang, jo hurtigere kan du se Netflix med god samvittighed.

Hvis du har svært ved at koncentere dig, så frygt ej! Der er nemlig en del ting, du kan gøre for at holde fokus på din opgave, så du bruger din tid mere produktivt.

  1. Læg en plan

Det lyder måske meget banalt og selvfølgeligt, men det er det ikke nødvendigvis. Hvis du sætter dig ned og laver en klar oversigt over, hvilke afsnit eller delopgaver du skal færdiggøre i løbet af dagene, så får du et nødvendigt overblik over dine arbejdsopgaver, og det bliver nemmere for dig at prioritere din tid.

En ting, jeg har erfaret med årene er, at jeg arbejder mere effektivt, når jeg har et klart mål for dagen og ved præcis, hvad jeg skal i gang med.

Samtidig kan god planlægning også give dig lidt mere fritid. Hvis du nu kan planlægge dit arbejde en uge frem, så har du måske plads til et familiearrangement eller en ekstra vagt på dit arbejde, uden det har indflydelse på din eksamensopgave.

Vi har vist alle sammen prøvet at stresse med vores eksamensopgave, fordi vi kom til at sige ja til aftaler, som vi i princippet ikke havde tid til. Nogle arbejder godt under stress, men for andre kan det påvirke kvaliteten af opgaven.

Læs også på MY DAILY SPACE: Livet som kommende student: Kampen mod eksamensangst 

  1. Læg mobilen fra dig

Din mobil er nok det største distraktionselement, der findes. Det ligger ubevidst i os at gribe ud efter den hver tredje minut, og derfor skal den bare så langt væk fra din eksamensskrivning som overhovedet muligt. Gør dig selv en tjeneste og sluk den, eller læg den ind i rummet ved siden af, så du ikke bliver fristet – og ja, det samme gør sig gældende for Facebook på din computer!

Hver gang du tjekker din telefon eller Facebook, fjerner du fokus fra din opgave. Du kan risikere af afbryde det skrivemode, du befandt dig i, eller du kan glemme, hvilke pointer du ville frem til i dit afsnit.

Det kan også tage dig rigtig lang tid at komme tilbage til at arbejde fokuseret og produktivt, selv om du kun holder to minutters pause – så lad være med at frist skæbnen! Sig til dig selv, at når du skriver eksamensopgave, så er det kun tilladt at kigge på telefonen, når du holder pause.

Læs også på MY DAILY SPACE: Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker, og bliv gladere

  1. Hold pauser

Hvis du sidder og presser dig selv til at præstere, får du ikke lavet noget produktivt. Det er supervigtigt at holde regelmæssige pauser, så du ikke kører helt død i eksamensopgaven.

For nogle studerende hjælper det at planlægge pauser, andre tager dem efter et afsluttet afsnit, og for nogle opstår behovet for en pause meget pludseligt. Her skal du gøre det, der virker for dig! Det vigtigste er, at du får givet dit hoved lidt ro.

Du skal bare huske dig selv på, at en pause ikke skal vare flere timer, og at du kun kan tillade dig at holde pauser i det omfang, du stadig når dit mål for dagen. Hvad du laver i din pause er op til dig selv: Du kan gå en tur, gøre rent, spise frokost eller måske bare sidde i sofaen og se Netflix med god samvittighed.

Når du har arbejdet hårdt, føles dine pauser også mere velfortjente end de overspringshandlinger, vi alle har en tendens til at foretage os fra tid til anden.

Læs de to sidste råd på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.