Forskere: Grammatikundervisning gør ikke elever bedre til at skrive

Hvad nu, hvis du fik at vide, at de mange timer, du har brugt på grammatikundervisning i skolen, lige så godt kunne have været brugt til at tegne krusseduller, slå vejrmøller eller spille rundbold?

En ny rapport fra Nationalt Videnscenter for Læsning, der har undersøgt grammatikundervisningen på 7. og 8. klassetrin, konkluderer netop, at den slags grammatikopgaver, der undervises i – især i dansk – ikke gør eleverne dygtigere til grammatik, hvis man måler på mængden af fejl i deres skriftlige afleveringer. Det skriver Videnskab.dk.

»Grammatikundervisning er ofte individuelle, løsrevne øvelser på enkelte sætninger, og det hjælper faktisk ikke på elevernes færdigheder. Det bliver ikke overført til de afleveringer, eleverne skriver,« siger Mette Vedsgaard Christensen, der er docent og ph.d. ved læreruddannelsen på VIA University College og medforfatter på rapporten fra Nationalt Videnscenter for læsning, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan kan skolen engagere alle elever

I bedste fald gør det ikke skade
I den nye rapport har forskerne besøgt syv skoler mellem marts og september i 2018. Her har de overværet 120 lektioner i dansk, 55 i engelsk og 40 i tysk. De har lavet 17 interviews med i alt 22 lærere og 13 fokusgruppe-interviews med 39 elever.

De mange besøg viser ifølge rapporten, at grammatik-undervisningen i især dansk er meget individuel og løsrevet fra den øvrige undervisning.

»Der er meget, der ligner det, mange af os husker som “læs-og-forstå”-øvelser. Det vil sige, at det ikke er hele tekster, de arbejder med, men enkelte sætninger. Vi ved fra tidligere studier, at den slags undervisning ikke gør eleverne målbart bedre til at skrive, og i bedste fald gør den ikke skade,« siger Mette Vedsgaard Christensen.

Forskerne henviser blandt andet til en engelsksproget litteraturgennemgang fra 2007, der har gennemgået 123 studier og konkluderer, at såkaldt dekontekstualiseret grammatikundervisning i modersmålsprog, som for eksempel ‘læs-og-forstå’-opgaver i dansk, ikke forbedrer elevernes skriftlige færdigheder.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvem skal opdrage børn til skolen: Forældre eller skolen selv?

Fællesgrammatik kan gøre undervisning bedre
I rapporten kan man læse, at grammatikundervisning er meget forskellig i henholdsvis dansk, engelsk og tysk. Hvor eleverne ikke har meget grammatik i engelsk, har de til gengæld meget i tysk.

Ifølge Mette Vedsgaard Christensen er det uheldigt, da eleverne derfor ikke får mulighed for at se lighederne mellem sprogene, og det gør det sværere at lære.

»Hvis eleverne kunne trække på deres viden fra engelsk og dansk, når de lærer tysk, så vil det muligvis hjælpe dem med at se en større sammenhæng mellem grammatikken og det, de vil udtrykke,« siger Mette Vedsgaard Christensen.

Forskerne er nu i gang med at udvikle principper for fælles undervisning i sprog og grammatik, som lærerne kan arbejde med i et nyt projekt.

»Vi håber på, at vi kan få lov til at fortsætte projektet, så vi kan undersøge, om en anden type undervisning kan gøre eleverne dygtigere,« slutter Mette Vedsgaard Christensen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

5 måder, du hjælper dit barn med at udvikle naturvidenskabelige evner

Øv, det kan være hårdt at være klassens dygtige elev

Helikopterforældre kan måske skabe ængstelige og narcissistiske børn, vurderer forsker

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.