Uddannelse: Vennerne påvirker dit valg, uden at du opdager det

Unge vælger ubevidst uddannelse efter, hvad de tror, deres venner foretrækker, viser ny forskning.

Unge vælger ubevidst uddannelse efter, hvad de tror, deres venner foretrækker, viser ny forskning.

Et nyt skoleår er skudt i gang, og hvis du er startet i niende eller tiende, skal du snart til at beslutte dig for, hvad du vil i fremtiden. 

Du tror, du tager et selvstændigt valg. Men når det kommer til stykket, er du sandsynligvis præget af, hvilken uddannelse du forestiller dig, at dine kammerater foretrækker.  

Og du er sikkert slet ikke klar over, at dit uddannelsesvalg er påvirket af dine venners præferencer, viser ny forskning fra Aarhus Universitet ifølge Videnskab.dk

»Vores forskning viser, at kammeraterne spiller en stor rolle for unges holdning til forskellige ungdomsuddannelser,« siger Simon Calmar Andersen, der er professor på Aarhus Universitet og leder af Trygfondens Børneforskningscenter, til Videnskab.dk. 

»Men når vi spørger unge, hvad de lægger vægt på, når de overvejer, hvilken uddannelse de skal vælge, svarer de, at kammeraterne kun har minimal betydning,« fortsætter han. 

Læs mere på Videnskab.dk: Karakterræs: Er du på skideren, hvis du får et lavt gennemsnit i gymnasiet?

Forsøg påviser kammeratskabseffekt
Simon Calmar Andersen har sammen med kollegaen Morten Hjortskov Larsen lavet en række forsøg med 645 århusianske folkeskoleelever fra 8. og 9. klasse.   

Eleverne blev delt op i ’gruppe A’ og ’gruppe B’, og i begge grupper blede præsenteret for en liste med forskellige uddannelser. De blev så bedt om at svare på følgende spørgsmål:  

  1. »Hvad synes du om de nævnte uddannelser?« 
  2. »Hvad tror du, dine venner synes om de nævnte uddannelser?« 

Gruppe B fik spørgsmålene i omvendt rækkefølge: De blev først bedt om at vurdere, hvad de tror, deres venner synes om uddannelserne og derefter selv tage stilling til dem.   

Eleverne i gruppe B tilpassede i markant højere grad deres holdning til uddannelserne til, hvad de troede deres kammerater synes om dem. 

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan vælger jeg den rigtige uddannelse?

Teenagerhjernen er impulsiv
Forskerne ved ikke, hvorfor man som teenager ubevidst bliver påvirket af sine kammerater, når man overvejer, hvilken uddannelse man skal vælge.   

Men de har to teorier, som begge handler om, hvordan hjernen fungerer, når man skal træffe et valg: 

1) Teenagerhjernen er under udvikling: Den del af hjernen, som reagerer på følelser, og på hvad omgivelserne synes, udvikler sig hurtigere, end den del af hjernen der gør os i stand til at overveje en sag rationelt og tage ved lære af erfaringer. 

På grund af hjernens udvikling er man som teenager optaget af at passe ind, og man er meget påvirkelig, når man skal træffe et valg. 

2) En del af vores tankevirksomhed er irrationel:En velunderbygget teori siger, at vores tankevirksomhed er opdelt i to systemer, når vi træffer beslutninger. 

Når vi træffer hurtige og impulsive beslutninger, foregår det i system 1, som er den ubevidste del af vores tankevirksomhed. I system 2 overvejer vi fordele og ulemper, før vi træffer en beslutning.  

De fleste af de valg, vi træffer i løbet af en dag, foregår i system 1. Forskerne mener, at det også kan være system 1, der er på spil, da folkeskoleeleverne i eksperimenterne ubevidst lader sig påvirke af kammeraterne, når de overvejer, hvilken uddannelse de foretrækker.   

Andre artikler på Videnskab.dk:

»Unge i dag er ikke narcissister – de er pressede«

Derfor bliver flere unge pressede 

Sådan bliver elever motiveret i skolen 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.